Нова протестна вълна във Варна

05 юли 2012 в 11:38 2795 3

Протестът във Варна на 3 юли, Снимка: БГНЕС
Протестът във Варна на 3 юли, Снимка: БГНЕС

Въпреки постигнатия успех и забраната за строеж във Варна, гражданите на морската столица готвят нов протест. Този път недоволството им е срещу укрепването на Алея Първа.

Часът и сборният пункт на активистите остават непроменени – 18.30 ч. пред сградата на община Варна.

Демонстрациите не са срещу самото укрепване на алеята, а против методите, по които това се прави, посочи пред bTV Славена Панайотова от сдружение „Варна диша“.

Гражданите са недоволни, че покрай укрепителната дейност се изсичат много дървета.

„Протестите ще продължат, докато проектът „Алея Първа“ не бъде преразгледан, заяви Панайотова.

Ситуацията с Алея Първа на Варна е една от най-обсъжданите теми в града през последните месеци. Укрепването на надвисналия над нея скат започна през март тази година, след като суровата зима предизвика опасно свлачище.

В момента върху ската са разположени сонди, които изливат бетон в ронливата почва, за да я стабилизират. Опасните участъци от ската се свличат изкуствено, за да не представляват опасност за гражданите.

Според варненци целите на община Варна съвсем не са благородни.

Една от хипотезите е, че укрепителната уж дейност обслужва интересите на концесионера на Първа Алея, за който се предполага, че е известна варненска групировка. Според този слух чрез оронването на ската площта на Алея Първа ще се увеличи неимоверно. Това ще е „добре дошло“ за концесионера, защото в договора му с общината не е определена конкретната квадратура. Като дефиниция за Алея Първа е посочено пространството „между пясъчната ивица и ската“.

Ако този слух или части от него са истина, концесионерът на плажната алея наистина ще се сдобие със стотици квадратни метри „бонус“.

Алея Първа по регламент не е част от Морската градина, което на практика означава, че вчерашната забрана за строеж на общинските съветници не се отнася до плажната улица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!