новините от: днес / вчера / Архив
18 септември 2014
Препоръчано от OFFNews
Рускиня стана Мис Америка...
За честит първи учебен ден: Пернишко село...
ОМВ зареди 46 литра газ в бутилка от 42...
Радан Кънев се оттегли от битката за...
Опорните точки, с които комунистите ще...
Македонска медия: София вдига по-висок...
София вдига паметник на цар...
FACEBOOK
За кого ще гласувате на 5 октомври?
1. Движение 21
2. Българска социалдемокрация
3. Български национален съюз - НД
4. Новото време
5. Обединена България
6. Социалдемократическа партия
7. Реформаторският блок
8. Нова България
9. ГЕРБ
10. Общество за нова България
11. Атака
12. НДСВ
13. България без цензура
14. АБВ
15. Левицата и Зелена партия
16. Нова алтернатива
17. Десните
18. ДПС
19. Глас народен
20. Партия на зелените
21. Нова сила
22. БСП
23. Зелените
24. Патриотичен фронт
25. Република БГ
Не съм решил/а още
Няма да гласувам
резултати
Партньори

Над 7600 седмокласници влизат в гимназиите в София

Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив

7673 седмокласници ще влязат в езиковите, математическите и професионалните гимназии с прием след VII клас в София тази година. Това сочи справка на Министерството на образованието, младежта и науката, предоставена на OFFNews.

На практика това означава много слаба конкуренция, защото, по данни на МОМН, целият випуск завършващ VII клас през 2013 г. е 9614 ученици, част от които няма да кандидатстват.

5126 са местата в общинските езикови и математически гимназии в София, 2547 - в професионалните училища.

Ето броя на учениците, които ще приемат гимназиите с традиционно висок бал.

Места

В 91-а Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" ще влязат 91 момчета и 91 момичета.

В 164-а Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес" ще приемат общо 140 ученици в пет паралелки. В зависимост от бала и подредбата на желанията приетите ще учат като втори език английски, френски или португалски.

В Първа английска езикова гимназия ще влязат 196 момчета и момичета. Възможните варианти за втори език са немски, руски, испански и френски.

Във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" ще бъдат приети 182 кандидати в 7 паралелки. Те ще учат като втори език немски, испански или руски.

Във Френската гимназия ще приемат 196 момчета и момичета. Там втория език може да бъде испански, английски, немски, а третият и четвъртият профилиращ предмет - български и информационни технологии; химия и биология; математика и информатика; български и история; география и математика.

В Софийската математическа гимназия (СМГ) ще влязат 168 деца. 140 от тях ще учат английски език, 28 - немски.

В Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) ще бъдат приети 232 кандидати в природоматематически профил. По-голямата част от учениците ще учат английски, останалите - немски език. Различни са и третия и четвъртия профилиращ предмет - информатика, физика, химия, биология.

Изпитите в НПМГ са различни от изпитите за прием в останалите гимназии. Информация за тях може да получите ТУК.

В 18 СОУ "Уилям Гладстон", където освен английски, немски и френски, децата могат да учат китайски, японски, арабски, корейски език, ще влязат 217 седмокласници.

В 73 СОУ, по-известно като Втора немска гимназия, бройките са 112.

В 133 СОУ "А. С. Пушкин" ще се класират 104 деца. Там освен двете паралелки с първи език руски има една с английски и една с френски.

В 22 СОУ ще влязат 156 седмокласници. Там има три паралелки с първи чужд език английски и три с испански.

В 32 СОУ ще приемат 168 седмокласници, а в 35-то - 130.

В 26-те професионални гимназии и училища с професионални паралелки в София ще бъдат приети 2547 ученици, завършили VII клас.

В Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" ще приемат 196 ученици.

В гимназията по прецизна техника и оптика "М, В. Ломоносов" ще влязат 232 ученици, а в гимназията по електроника "Джон Атанасов" - 182-ма.

В професионалната гимназия по транспорт "Хенри Форд" ще приемат 182 кандидати, а в гимназията по аудио-, видео- и телекомуникация "А, С. Попов" - 104.

В Националната финансово-стопанска гимназия ще бъдат класирани 174 ученици в специалността "Икономика и мениджмънт". Половината ще учат английски, останалите - немски като първи чужд език.

В Националната търговско-банкова гимназия ще бъдат приети 261 ученици.

В Технологичното училище към Технически университет - София ще влязат 58 ученици.

 

Изпити

Изпитите за профилираните гимназии (езикови, математически) са тестове по български и математика. Насрочени са за 21 и 23 май.

Изпитите за прием в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) и Италианския лицей в Горна баня, които са към Министерството на културата, са различни от изпитите за езиковите и математическите гимназии. Информация за тях може да се получи от сайтовете на двете училища. Бройките за прием също са отделни от общия план-прием, утвърден от просветния министър.


Няма коментари към тази новина !

 

Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.