НЦИОМ: 6% преднина на ГЕРБ и пъстър парламент

18 декември 2012 в 11:36 2841 3

Пленарна зала, Снимка: БГНЕС
Пленарна зала, Снимка: БГНЕС

Преднината на ГЕРБ пред БСП се запазва на 6% пред декември. По всичко личи, че следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации.

Това показва декемврийското проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) за електоралните нагласи в страната. 

В същото време към днешна дата едва 4 партии получават симпатии на над 4% от избирателите (колкото са нужни са влизане в парламента). Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и "България на гражданите" на Меглена Кунева.

 През този месец ГЕРБ разполага със симпатиите на 24,5% от българите и запазва преднината си от 6% пред втората партия - БСП (с 18,5% подкрепа), отчитат социолозите. Трета сила е ДПС с 6,3%, а четвъртата е "България на гражданите" на Меглена Кунева с 5,8%. Намалява обаче личният рейтинг на Кунева, като тя губи симпатизанти главно сред ляво ориентираните българи.

Все още обаче лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на „България на гражданите” по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели, коментира НЦИОМ.

Синята коалиция в момента има скромна подкрепа от 3,1%. Регистриран е нисък дял на одобрение за лидера на СДС Емил Кабаиванов – едва 2,3%. В резултат на събитията от изминалия месец неодобрението към него расте с 18% (от 17% на 35%).

"Атака" получава подкрепа от 2,8% от избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!