НЦИОМ даде 9% преднина на ГЕРБ

10 май 2013 в 13:13 1603 5

Избори 2013
Избори 2013

Категорична победа за ГЕРБ на изборите с близо 10% преднина пред БСП предрича държавната социологичска агенция НЦИОМ.

Според изследването ГЕРБ получава 34%, БСП – 25%, ДПС – 13%, „Атака” – 9%.

От Националния център за изучаване на общественото мнение подчертават, че резултатите са формулирани съобразно стандартите за представяне на резултати непосредственио преди избори. Т.е. посочените проценти са само на база посочващите, че ще гласуват за конкретна политическа формация.

За други партии извън споменатите четири, към момента ще гласуват общо 19%. 4 от тези други партии имат шансове да преминат изборната бариера от 4% от действителните гласове, посочва НЦИОМ. Това са НФСБ, РЗС, ДСБ, ДБГ. Последователността, в която са изброени тези партии, е произволна, тъй като разликите между тях са много малки и споменаването на техните дялове би било некоректно.

Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център – Свобода и Достойнство“ (Христина Христова и Касим Дал), както и Глас Народен на Светльо Витков, отчитат социолозите.

Броят на формациите в бъдещия парламент остава до деня на вота голямата неизвестна. В състава на следващото Народно събрание могат да влязат между 4 и 7 партии.

Делът на посочващите, че със сигурност ще гласуват, е 55%.

Проучването на НЦИОМ е приключило четири дни преди вота на 12 май. Според социолозите резултатите са такива, че категорична прогноза за развоя на вота не може да се даде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови