НЦИОМ: Рейтингите на Борисов и кабинета падат

22 ноември 2012 в 14:15 2457 3

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Рейтингът на премиера и кабинета пада през ноември, отчете Националният център на изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

29% от българите одобряват работата на правителството, което е с 2% по-малко от месец септември. В същото време 57 на сто не я одобряват. Премиерът Бойко Борисов запазва доста по-висок личен рейтинг в сравнение с кабинета - 43%, което обаче е с 3 пункта по-малко отколкото през септември. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49%. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ – одобряват го 91% от тях. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически обагрени.

 С непроменен рейтинг остава президентът Росен Плевнелиев (52%). Неодобрение към работата на държавния глава продължават да изразяват една трета от интервюираните.

 От началото на лятото е налице тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като заедно с това расте и неодобрението към тях, показва още допитването. В началото на ноември хората, които дават негативни оценки на депутатите, са четири пъти повече от одобряващите ги (68%:17%).

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна група с одобрение от 28%. В сравнение със септември неодобрението към него намалява с около 2%. Към момента Станишев е одобряван от 83% от социалистите. Българите оценяват положително избора на лидера на БСП за президент на ПЕС, като поставят акцент върху значимостта на този избор за самия Сергей Станишев. 

Към момента най-одобряваните министри са Лиляна Павлова (с одобрение от 50%), Мирослав Найденов (с 42%) и Цветан Цветанов (също с 42). Непосредствено след тях се нареждат Вежди Рашидов (с 34% одобрение), Николай Младенов (33%), Сергей Игнатов (също с 33%) и Свилен Нейков (31%).

 Най-голям ръст от 7% бележи одобрението за работата на транспортния министър Ивайло Московски - 25%. През последните месеци расте както одобрението, така и неодобрението към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Подобна тенденция регистрираме и в оценките за работата на здравния министър. Нараства критичността към ресорите "социална политика" и "финанси".

Еврокомисарят Кристалина Георгиева е политикът, радващ се на най-високо доверие – 65% я одобряват. Веднага след нея се нарежда столичният кмет Йорданка Фандъкова с 57%.  

В началото на ноември ГЕРБ остава политическата формация с най-много привърженици. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5%. Близо 19% от интервюираните симпатизират на БСП, а 6,4% на ДПС. През ноември с 2% нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са 6,2% от интервюираните.

 Като симпатизанти на "Синята коалиция" (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6%, а на "Атака" – 3%. 

 В анкетата си НЦИОМ е помолил хората да отговорят на въпроса, ако сега имаше избори, на които се явят само ГЕРБ и БСП, за кого биха гласували. "В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално – по 96% и от подкрепящите ГЕРБ, и от тези, които симпатизират на БСП, категорично заявяват, че ще гласуват за своите. В тази хипотетична форсирана ситуация 71% от симпатизантите на ДПС биха гласували за БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61% от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22% биха дали гласа си за ГЕРБ, а 17% – за БСП. Половината от симпатизантите на "Атака" също не биха гласували в подобна ситуация, а останалите биха предпочели ГЕРБ. Привържениците на СДС и на ДСБ, както и политически апатичните избиратели по-скоро не биха гласували, ако са изправени пред подобен избор", посочва НЦИОМ. 

 Изследването е проведено между 1 и 7 ноември 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!