Лиляна Павлова: Българският шофьор е вироглав

Борислава Бибиновска 14 декември 2012 в 14:34 1925 3

Българските шофьори са недисциплинирани при зимни условия. снимка: Сергей Антонов
Българските шофьори са недисциплинирани при зимни условия. снимка: Сергей Антонов

Българският шофьор е вироглав и недисциплиниран.

Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира нарушенията на българските шофьори по пътищата с настъпване на зимния сезон.

Лиляна Павлова заяви, че се следи за спазването на всички изисквания за пътуване в зимни условия. Тя подчерта, че за да се избегнат инциденти, всички шофьори трябва да се подготвят преди път. Слагането на зимни гуми и спазването на скоростта е задължително, категорична е Павлова.

„В България водачите си позволяват да нарушават забраните на пътна полиция“, заяви Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Павлова и Лазаров разказаха, че преди дни е ТИР се опитал да изпревари снегорин. Шофьорът на ТИР-а се е разминал само с порицание и не му е била наложена парична санкция.

Преди дни в подобна ситуация български тираджия се преобърна на автомагистрала Суботица-Белград в Сърбия и предизвика 11-километрово задръстване. Властите в Сърбия са установили, че ТИР-ът е бил с летни гуми, поради което българинът е бил глобен с  13 000 лева. Лиляна Павлова заяви, че и в България трябва да се прилагат такива санкции при нарушения на пътищата.

Министърът дори се закани, че от догодина ще се въведат по-сериозни санкции за недисциплинирани шофьори по пътищата през зимния сезон. 

Глобите за подобно нарушение пък може да достигнат и над 5000 лв., заяви Лъчезар Лазаров.

Според Павлова за преминаване по затворени пътища при лоши метереологични условия трябва да се отнема и шофьорска книжка.

Министър Павлова и Лъчезар Лазаров успокоиха, че пътната обстановка в страната е спокойна и няма непредвидени ситуации. По-критична остава обстановката при прохода Троян Кърнаре, където снеговаляванията са значително повече, а снежната покривка е достигнала дори 2, 5 метра.

Днес бяха представени и новите винетни стикери за 2012 г.

Добрата новина за шофьорите е, че цените на винетните стикери за колите няма да се променят. По-висока ще е само цената на годишната винетка, която ще струва 67 лв., месечната – 25 лв., а седмичната – 10 лв. Дневната винетка пък от 13 лв. ще се повиши на 20 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!