Легия „Антимафия“ пита докога ГЕРБ ще държи митниците

18 март 2013 в 14:56 3692 0

Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС
Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС

Отворено писмо с основен въпрос докога ГЕРБ ще продължава да държи митниците, разпространи Легия "Антимафия".

Писмото е изпратено до финансовия министър Калин Христов, президента Росен Плевнелиев и най-големите партии.

В него се обяснява, че нежеланието за отстраняването на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов е знак, че "служебното правителство ще съдейства на бившите управляващи от ГЕРБ да генерират още повече пари от черния сектор и чрез тях да обезсмислят гласуването на гражданите през май 2013 г.".

Писмото е провокирано от изявлението на Калин Христов, направено още в първия ден от встъпването му на поста, че нещата в митниците са наред и той няма да прави промени там.

"Антимафия" е извадила в писмото си статистически данни от анализа за изпълнението на бюджета, които показват спад в приходите от митниците и и спад на хванатите наркотици и контрабанда. 

Ако не можете да анализирате тези статистически данни и да взимате управленски решения, то значи вие сте некомпетентен и трябва да си подадете оставката, обръща се легията към Калин Христов в края на писмото.

Ето целия текст на писмото:

Уважаеми г-н министър,

Обръщаме се към Вас, силно изненадани от една от първите Ви публични прояви, а именно участието Ви на 13.03.2013 г. в предаването „Лице в лице” по БТВ и по-точно от категоричните Ви изявления по една общественозначима тема - контрабандата и работата на Агенция „Митници“.

Бихме желали да обънем внимание на няколко неща:

1. Гражданско сдружение „Българска Легия Антимафия” последователно и систематично работи в сферата на борбата с контрабандата, наркотрафика и корупцията по високите етажи. За тези наши твърдения, както и за дейността ни има достатъчно информация в медиите от години.

2. Основната причина, поради която гражданите излязоха на улиците бяха не толкова високите сметки за електрическа енергия, колкото повсеместната бедност и липсата на работа и доходи, което е пряко следствие на политиката на бившия министър Дянков и на ниските приходи в бюджета. Основна вина за ниската събираемост имат именно приходните агенции в лицето на НАП и Агенция Митници.

Силно сме учудени от категоричното Ви заявление, че Вие като финансов министър на пряко подчинение на Премиера, сте направил анализ на приходните агенции и няма да сменяте ръководствата им, независимо от доказаните от статистиката, плачевни резултати.

Бихме Ви препоръчали да поискате информация от експертите на Вашето министерство и да сравните динамиката на събираемостта на приходи от акцизи от Агенция Митници през годините. В приложението Ви представяме нашия анализ на тези трагични по същността си резултати, които се базират изцяло да данни от ежемесечните доклади на министерството.

Тъй като категорично обявихте, че не смятате да сменяте ръководството на Агенция Митници и НАП, ние считаме Вас за по-лошо копие на г-н Дянков. Само за сведение, позицията Ви, че това е с цел запазване на институционалната стабилност и приемственост са несъстоятелни, защото институционална стабилност означава да не бъдат уволнявани експертите и да не бъдат провеждани безсмислени реформи като се разбиват отдели, а не означава да се сменят доказали своя непрофесионализъм мениджъри.

Нежеланието за отстраняване на г-н Танов за нас е ясен знак, че служебното правителство ще съдейства на бившите управляващи от ГЕРБ в целта им да генерират още повече пари от черния сектор и чрез тях да обезсмислят гласуването на гражданите през май’2013 г.

Със своите изяви Вие станахте съучастник, заедно с Премиера и Президента на Републиката, в купуване на изборите с пари от контрабанда. Само за сведение, което можете да проверите в статистиката, обмитените късове тютюневи изделия през 2008-ма година са били 22 млрд., докато в периода 2010 – 2012 са средно 11,5 млрд./годишно, а заловените късове цигари стигнаха през 2012 г. до своя исторически минимум от 80 млн. къса. Надяваме се, че Вие няма да твърдите, както твърдяха и твърдят бившите управляващи и директора на Агенция Митници Ваньо Танов, че този драстичен спад е следствие на отказалите се от пушене, българи.

Бихме попитали как точно смятате да гарантирате финансовата стабилност на държавата с тези рекордни нива на контрабанда при горивата и цигарите, при положение, че само за първото тримесечие на 2013 г. Агенция Митници е събрала приблизително 100 млн. лв. по-малко от акцизи спрямо същия период на 2012 г, което означава само едно – увеличаваща се контрабанда.

Припомняме Ви, че освен фискални функции, противодействие на контрабандата на акцизни стоки и митническите измами, Агенция Митници има и функция – борба с наркотрафика. Провалът на този приоритет под ръководството на Ваньо Танов вече три години поред е отбелязан в докладите на Държавния департамент на САЩ. Само за сведение, което също можете да получите от Агенция Митници, за 2011 г. заловения кокаин по границите на България от ведомството е 650 гр., а през 2012 г. – заловените амфетамини са цифром и словом 0 /НУЛА/, независимо че доклад на ЕК отпреди месец посочи България като основен производител на амфетамини. /виж приложението/

Това стана възможно заради проведената, със съгласието на г-н Бойко Борисов и г-н Симеон Дянков, реформа в Агенция Митници през 2011 г., която лиши отделите за борба с наркотрафика от тяхната самостоятелност и резултата беше тяхното разбиване. С това отворихме широко вратата за трафика на наркотични вещества през България към Европейския сьюз. Последното беше отбелязано и в доклада на Държавния департамент през 2012 г.

Изводът, който всеки може да си направи е, че чрез Вас служебното правителство затвърждават практиката с пари от контрабанда и наркотрафик да се купуват изборни резултати. Освен това виждаме и същата лицемерна позиция, както както при ГЕРБ, от страна на Премиера, който заявява гордо, че в Правителството няма агенти на Държавна сигурност, но за доказани такива на ръководни позиции в агенции не се споменава и дума.

Затова, ние се чувстваме задлъжени да уведомим гражданите на България за предстоящия грабеж, който ще бъде осъществен чрез действия и бездействия от Вас, Премиера и Президента. Смятаме да уведомим опозиционни партии в България – парламентарни и извънпарламентарни, както и партньорите ни в ЕС и НАТО, че Вие ще сте най-високото ниво, което закриля контрабандата.

Призоваваме Ви да си подадете оставката незабавно, тъй като явно сте некомпетентен да анализирате статистически данни и да взимате управленски решения в частта фискална политика, независимо оттук-нататък дали ще промените позицията си относно ръководствата на приходните агенции.

Бившият зам.-председател на парламента Менда Стоянова, която оглавяваше комисията по бюджет и финанси, отказа коментар пред OFFNews за това писмо. Като причини тя посочи факта, че не е запозната с изпълнението на бюджета за първите месеци от новата година. Според нея никой от колегите й, бивши депутати от Парламентарната група на ГЕРБ, не биха могли да коментират изпълнението на бюджета.

„Най-нормалното нещо е, когато се сменя правителството, политическите кабинети трябва да се сменят. Доколкото директорът на Агенция „Митници“ не би трябвало да е част от политическия кабинет, това теоретично за него не се отнася. От друга страна няма никакво съмнение, че г-н Танов не е назначен като експерт, той не е дългогодишен служител на митниците, който да се е издигнал в йерархията. В този смисъл е логично, когато си политически назначен, да си и политически освободен“, коментира пред OFFNews Людмила Елкова, главен секретар на „Движение България за гражданите“.

От анализа на оповестените от МФ данни за януари 2013 година става ясно, че акцизите са със 60 млн. лв. по-малко, в сравнение с януари 2012 година. Елкова припомни, че при правителството на ГЕРБ е имало увеличение на акциза, но от това не е последвало увеличаване на приходите в митниците. „Това означава, че пушачите или са намалели от 1 януари с 50% или делът на контрабандата съществено се е повишил“, коментира Елкова. Според нея става въпрос за несъбрани акцизи от близо 1,5 млрд. лв. „В този смисъл, по никакъв начин не може да се каже, че Агенция „Митници“ работи добре“, коментира тя.

„Това са колосални суми, които отиват някъде другаде, но не и в бюджета“, каза още Елкова, като не изкючи възможността средствата да се използват и като партиен ресурс за изборите. Тя смята, че новият финансов министър има възможността да назначи хора, на които би имал доверие. „Той носи отговорността през това време и за изпълнението на бюджета“, каза още тя.

Политиката на ЕНП винаги е била последователна и смятаме, че шефът на митниците Ваньо Танов трябва да бъде отстранен  коментира пред OFFNews председателят на ЕНП Мария Капон. „Над 1 млрд. лв. не влизат в бюджета заради контрабанда. „Смяна на ръководството може да се случи още сега, но политиката е повече от само смяна на ръководството. Има още много мерки, които трябва да се задействат, за да може да е ефективно ръководството. Смяната на ръководство означава добра ревизия на състоянието на митниците“, коментира Капон. По думите й служебният кабинет има две основни задачи: да осигури честни избори и да направи ревизия на фиска. Според нея въпросът за това дали парите от контрабанда потъват в партийни каси е реторичен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови