Капацитетът за настаняване на бежанци е надхвърлен със 189 места

OFFNews 02 октомври 2013 в 11:04 1807 0

Бежанци
Бежанци

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 2850 лица. Той е надхвърлен със 189 места, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От Агенцията са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила. Основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците и специализираните домове на Дирекция „Миграция” – МВР. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване. Предстои откриване на ремонтираното помещение за настаняване на задържани лица в РДГП Елхово с капацитет 200 места.

Още няма яснота дали Европейският съюз ще помогне на страната ни за справяне с бежанския поток, стана ясно по-рано днес от думите на Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи. В интервю за БНР той каза, че на този етап не може да се каже дали и какво съдействие ще може да получи България. По думите му това ще зависи до голяма степен от оценките на пристигналата вчера у нас мисия от Брюксел.

“Няма определен критичен лимит, над който се смята, че дадена страна от Европейския съюз не може да приеме повече бежанци”, каза Черконе. Той обясни, че преценката се прави според ситуацията и капацитета на въпросната страна и при нужда й се оказва европейска подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!