Интелектуалци помолиха патриарха за молебен за духовно обединение

OFFNews 03 август 2013 в 21:05 3530 2

 Патриарх Неофит. Снимка: Сергей Антонов
Патриарх Неофит. Снимка: Сергей Антонов

Интелектуалци изпратиха писмо до патриарх Неофит с молба за провеждането на общ молебен за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ.

В писмото се предлага молебенът да бъде проведен на 6 август (вторник) след 18.00 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Писмото е подписано от проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев, Тони Николов, Юлиана Николова, Борислав Мавров, Румяна Шишкова, проф. Божидар Кунчев, Георги Тенев и Владо Руменов. 

Публикуваме пълния текст на писмото:

Ваше Светейшество,

в настоящите дни всички ние ставаме свидетели на крайно тревожните събития, които разтърсват нашето общество. Бушуващото народно недоволство поражда смут и вълнения в София и по-големите градове, които не стихват вече повече от 45 дни. Наред с това се правят опити за опасно разделение и вътрешно противопоставяне на нашия народ по един или друг признак, което може да доведе до тежки последици. Кризата е обществено-политическа, но и преди всичко духовна. Ето защо ние – група православни християни, които с голяма тревога преживяваме случващото се в нашата страна – искаме да отправим към Вас своята молба .

Ваше Светейшество,

във връзка с настоящите събития и в светлината на настъпващия празник на славното Преображение Господне, ние синовно молим за Вашето благословение да бъде извършен общ молебен за духовно обединение и нравствено /морално/ преображение на българския народ. Нашето искрено желание е молебенът да бъде извършен на 06. 08. 2013 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в следработно време (след 18,00 часа), така че в него да могат да се включат всички желаещи да участват в общата молитва.

Сега всички ние повече от всякога имаме нужда от обща молитва към Живия Бог, за да бъдем едно (Йоан 17:21). Искрено вярваме, че тъкмо общата молитва към Сърцеведеца Бога е пътят за преодоляване на безчувствието към болката и страданията на ближния. Надяваме се, че търсенето на Истината и призоваването на Името Господне ще ни донесе и мира, който Нашият Господ Иисус Христос ни завеща (Йоан 14:27).

Просейки Вашите първосветителски молитви, оставаме на Ваше Светейшество верни в Христа духовни чеда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови