ИЗВЪНРЕДНО: Бой пред парламента (видео)

OFFNews 23 юли 2013 в 18:08 25171 90

Снимка Сергей Антонов

Обсада на парламента, жива верига и сблъсък между полиция и протестиращи белязаха 40-ия ден на демонстрациите против правителството на Пламен Орешарски.

Инцидентът, който окървави протестите, се разигра малко след 22,00 часа зад парламента, докато полицията се опитваше да изведе обсадените депутати и министри с автобус.

Всичко започна с обсадата на парламента, предизвикана от приемането на актуализацията на бюджета от три парламентарни комисии, което стана факт малко преди 20,00 часа. След това няколко хиляди души обсадиха сградата на Народното събрание по заградения периметър. Депутатите от три комисии и ресорните министри - Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, не успяха да напуснат парламента.

Два часа по-късно полицията направи опит за извеждане на обсадените политици, който завърши със сблъсъци на площада между катедралата "Св. Александър Невски" и Синодалната палата. Жандармерията опита да проправи път за автобуса с депутатите и министрите, но не успя да премине през многохилядния протест.

При сблъсъците пострадаха десетина протестиращи и поне двама полицаи.  След това автобусът заобиколи катедралата и се завърна в охраняемата зона, а депутатите и министрите продължават да са в парламента. Около него продължава да има няколко хиляди протестиращи, които правят барикади с плочки и контейнери за смет. Около народното събрание има сериозни сили на полицията и жандармерията, а близо до ул. "Раковска" са паркирани пет линейки.

Два часа след полунощ обсадата продължава, а протестиращите строят барикади около парламента. Пред и около него има няколко хиляди души.

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

5.52 - София - фадромата се появи отново и започна да товари барикадата на "Оборище" в червен ЗиЛ, за да не остане материал за трето натрупване. Малцината останали протестиращи гледат отстрани. Разчистването се охранява от неколцина полицаи. Първият камион се напълни с тротоарни плочи и започна товаренето на втори - син ГАЗ. Всичко е разчистено за началото на Ден 41.

5.40 ч. - София - полицията разчиства кофите за смет, които бяха наредени на бул. "Цар Освободител" след кръстовището на Ректората. И докато политическата криза потъва във все по-дълбоката тъмнина на неизвестното, над София се разсъмва. Дано утрото се окаже по-мъдро от вечерта.

5.20 ч. - София - "строителството" на барикадата продължава.

4.55 ч. - София - част от протестиращите започнаха да възстановяват барикадата на "Оборище". Те носят камъни, търкалят бетонни кошчета и слагат строителни отпадъци от бъдещия нашенски Лувър.

4.50 ч. - София - почти всички полицейски сили вече са прибрани зад загражденията около парламента, откъдето след сигнал "Отбой" очакват прибиране по домовете си. На загражденията зад храма "Св. Александър Невски" ги последваха група протестиращи, които скандираха "Довиждане" и "Утре пак"

4.40 ч. - София - положението в центъра на града е относително спокойно, само на кръстовището на "Оборище" и "Васил Левски" продължава да има около 300 полицаи и около 200 протестиращи. Стана ясно, че трима депутати от БСП се успали за евакуацията и продължават да са в парламента, където си правят компания с депутатите от БСП. Полицията започна изтгегляне на по-голяма част от своите сили.

4.20 ч. - София - все още има протестиращи и полицаи на Бул. "Васил Левски". Може би се прави опит за извеждане и на останалите депутати и служители на парламента, което предизвиква нови спречквания в района.

 Фадрома разчисти барикадата на "Оборище"

4.00 ч. - София - по всичко личи, че депутатите от БСП и ДПС са евакуирани, а тези от ГЕРБ все още чакат ситуацията да се успокои. Дойде фадрома, която разчисти барикадата на ул. "Оборище". Стана ясно, че при сблъсъците преди половин час е бил ударен репортерът на Канал 3 Цветан Фиков. Полицаите са му поискали легитимация, и докато той е вадил картата си е получил удар в лицето.  

3.54 ч. - София - в центъра на София цари хаос - полиция и протестиращи обикалят насам-натам без да знаят има ли все още депутати в парламента.  В момента най-голямо оживление има по бул. "Васил Левски" между "Оборище" и "Ректората"

3.45 ч. - София - нови сблъсъци между полицията и протестиращите на бул. "Васил Левски" около Художествената академия. Минаха няколко камионетки на жандармерията, в които може да са част от обсадените депутати.

3.36 ч. - София - група протестиращи са оградени пред Народната библиотека. Все още не е ясно къде точно ще бъдат заведени обсадените депутати и министри.

3.23 ч. - София - депутатите и министрите се готвят за напускане на парламента през източния вход на сградата. Депутатите от ГЕРБ отказаха да излязат и ще изчакат успокояването на положението. Тези от БСП и ДПС са строени около служебния вход на парламента. Министрите са напуснали с приоритет.

3.20 ч. - София - временно затишие. Сред полицаите има такива, които са застъпили на смяна в 6 ч. вчера и дежурството им продължава вече 22 часа.

3.10 ч. - София - полицаите разчистиха барикадата на "Цар Освободител" и вече са почти готови да изведат обсадените депутати и министри. Според една от версиите блокираните политици се извеждат в момента през градинката между парламента и Университета. Една жена е пострадала при сблъсъците на "Оборище".

3.00 ч. - София - полицията успя да раздели протестиращите на три групи и поти успя да им подсигури коридор към Университета. Сега полицаите разчистват барикадата срещу Паметника на българския летец. 

2.50 ч. - София - полицията се готви да изведе депутатите и министрите по "Цар Освободител". За целта няколко десетки полицаи и жандармеристи излязоха от загражденията и препречиха булеварда, за да освободят пътя към Университета. Други части на жандармерията се опитват да отцепят протестиращите около катедралния храм и да им попречат да се присъединят към групата пред парламента. Сблъсъци между полиция и протестиращи има около ул. "Оборище".

 Бул. "Цар Освободител" в 3.00 часа

2.45 ч. - София - полицейските сили около катедралата "Св. Ал. Невски" се радвижват. Полицията се строява около служебния вход на парламента от източната страна на сградата.

2.40 ч. - София - засега положението е спокойно, но продължава бутането на контейнери за смет, които са пълни с тротоарни плочки. Опашка се изви пред бюфета на парламента, който отвори врати към 2.30 след полунощ.  В момента в Народното събрание има над 100 депутати, представители на синдикалистите и на работодателите, както и журналисти. Тук са и трима министри.
 Минути след като бе обявено, че бюфетът работи се събраха големи опашки, на които депутати, журналисти, синдикалисти, работодатели чакаха своя ред, за да си купят храна и вода.

2.10 ч. - София - пред Народното събрание има кафе машини, ток от генератор и зарядни за телефони, а на "Оборище" младеж раздава минерална вода на протестиращите. Говори се събиране на полицейски сили около парка "Заимов"

2.00 ч. - София - пред паметника на Цар Освободител отново има музиканти, които свирят на бялото пиано. На площада се носят всякакви слухове за евентуалното извеждане на блокираните депутати, които са обсадени в парламента вече шест часа. Според "последна" информация това ще стане към 3.00 часа.

Една от барикадите зад парламента. Снимка: Иво Божков

1.54 ч. - София - около парламента продължава да има няколко хиляди протестиращи.  Част от тях продължават да трупат камъни и кофи а смет върху барикадите, които никнат из центъра. Затворен е бул. "Цар Освободител". От кафе зад парламента е взет огромен чадър, който е сложен на купчнината тротоарни плочки откъм  "Оборище". И полицаите са много уморени. Част от тях си почиват поседнали край източната стена на парламента.

1.47 ч. - София - 41-ят ден на протеста започна със строежа на барикади в центъра на София. Полицията се прегрупира около парламента. Според непотвърдена информация тя ще оита да изведе обсадените депутати и министри към 4 часа.

00.00 ч. - София - в полунощ около парламента продължава да има няколко хиляди души. Развръзката се отлага за малките часове.

Протестиращите около парламента в 23.55 часа.

23.50 ч. - София - пред бТВ от Института "Пирогов" съобщиха, че в болницата са прегледани четирима пострадали, един от които със сътресение на мозъка. Всички са освободени за домашно лечение. Все още няма информация от МВР болница за пострадали полицаи. Блогърът Иво Божков, чиито стрийм от протеста ползвахме, докато не попадна под кубинките на полицията, е в ИСУЛ със съмнение за супено ребро. 

23.30 ч. - София - протестиращи събират контейнери за смет и ги трупат около загражденията. Около парламента все още има няколко хиляди човека.

23.15 ч. - София - около парламента се възцари спокойствие и сред протестиращите, и сред полицаите. Демонстрантите са блокирали ул. "Оборище", така че обсадените депутати и министри могат да бъдат изведени или покрай главния вход или покрай катедралата "Св. Ал. Невски" към "Раковска" или "Дондуков". Пред БНТ депутатът от БСП Антон Кутев показа камък, който е бил хвърлен по него, докато е бил в автобуса. Всички депутати и министри са в сградата на Народното събрание. 

22.54 ч. - София - линейка излиза на "Цар Освободител". Около БАН също има много полиция.

22.45 ч. - София - автобуса се върна в заградената зона. Част от протестиращите заобикалят парламента и се преместват към официалния вход.

22.30 ч. - София - полицията се опитва да проправи път на автобуса, в който са обсадените депутати и министри.  Гражданите сядат пред него. Има доста ударени протестиращи, а един полицай бе качен в линейка с окървавена глава.

Автобусът с депутатите, ескортиран от колите на жандармерията се опитва да напусне площада пред катедралата.

Снимка: Константин Павлов

22.20 ч. - София - мелето продължава. Полицаи са ударили Иво Божков, който предаваше на живо от площада. Счупено е едно стъкло на автобуса, който е приготвен за обсадените депутати. Осветлението около парламента е загасено. Според непотвърдена информация много полицаи идват към Народното събрание от ул. "Шишман".  

22.13 ч. - София - камионетка на жандармерията се опитва да си проправи път през множеството. Един възрастен човек върви с окървавена глава. Всичко това се случва в пространството между катедралата "Св. Александър Невски" и загражденията на парламента. Хората пеят химна.

Според очевидци актьорът Ивайло Захариев ("Под прикритие") е спасил един от протестиращите

от налитащите да го ударят полицаи.

22.10 ч. - София - Жандармерията се вклини в хората. Към полицаите летят предмети, хората скандират "Оставка". На земята има паднали граждани. 

22.05 ч. - София - може би полицията ще опита да изведе обсадените депутати и министри с автобус. Жандармерията тича към протестиращите  пред катедралата.

22.00 ч. - София - вече два часа продължава обсадата на парламента. Вътре са трийсетина депутати, трима министри, представители на синдикатите и бизнеса. Пресцентърът на МВР съобщи, че един човек е бил отведен към Столичната дирекция на МВР по време на протеста. Той е направил опит да спре служебен автомобил. Не е ясно дали ще бъде задържан.
Няма други сериозни инциденти при протеста. Според Георги Кадиев, мерцедесът, с който напусна парламента е негов, а не служебен.

21.50 ч. - София - полицията изпраща нови сили на "Оборище". Около парламента напрежението се покачва, осветлението е слабо а сред хилядите протестиращи има множество жени и деца. 

21.44 ч. - София - за момента полицията не предприема опит да направи трасе за извждане на обсадените депутати и министри.

21.38 ч. - София - автобус пълен с полицаи паркира срещу сградата на Синодалната палата. Протестиращите се хващат за ръце, образувайки жива верига срещу екипираните полицаи.

21.32 ч. - София - камионетките на жандармерията се наредиха в колона, преграждайки източната страна на парламента.

21.30 ч. - София - полицейски подразделения се движат на групи зад протестиращите. Едно от обясненията е, че се готвят да преградят пътя на демонстрантите, когато започне извеждането на депутатите. 

21.20 ч. - София - част от протестиращите призовават за денонощна обсада на парламента. Жандармерията се строява зад сградата на БАН. Протестиращите барикадират два от изходите за автомобилите - на ул. "Париж" с поставки за картини, а откъм "Оборище" с контейнери за смет. Хората скандират "Арестувайте ги". 

21.15 ч. - София - докато на улица "Париж" протестиращите палят свещи за властта, около парламента полицаите почват да слагат каски и щитове.

21.05 ч. - София - полицията подготвя нов опит за извеждане на обсадените депутати и министри, които се отново излизат около паркираните си наблизо коли. Протестиращите скандират "Мафия" и "Оставлка".

21.00 ч. - София - 10 момичета в черни воали и с големи кръстове минават на траурно шествие край парламента - "40 дни от смъртта на БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ"

20.40 ч. - София - засега ситуацията е без изменение - протестиращите скандират "Оставка" от всички страни около парламента, а обсадените депутати и полицаи чакат полицията да измисли начин да ги изведе от оградения периметър. Неколцина протестиращи се провикнаха "Най-добре е хеликоптерите да дойдат", шегувайки се с историческата фраза на Петър Младенов от началото на 90-те  за танковете.

20.35 ч. - София - според различни източници от НСО са забранили на депутатите и министрите - Хасан Адемов, Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, да напускат охраняемата зона. Блокадата продължава повече от 30 минути. Жандармерията стяга редици откъм Художествената академия.

20.20 ч. - София - до северния вход на парламента са паркирани коли, на които да се качат депутатите. Множеството ги освирква.

20.15 ч. - София - полицията опита да изведе двама депутати по ул. "Шипка", но множеството отпред я отказа. Депутатите са обсадени от всички страни на огромната охраняема зона и не могат да я напуснат вече 20 минути.

20.00 ч. - София - депутатите напуснаха сградата на Народното събрание и се показаха на паркинга, което предизвика викове 'Мафия" и "Оставка". Много хора има и на блокираната от полицаи ул. "Шипка" (на пресечката с "Париж"). Обсадата се затяга.

19.55 ч. - София - тричасовото заседанието на трите парламентарни комисии завърши. На първо четене те приеха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., № 302-01-8, внесен от Министерски съвет на 22 юли 2013 г.

Протестиращите зад парламента. Снимка: Константин Павлов

19.50 ч. - София - група облечена в черно разиграва погребение и помен за партиите. Част от протестиращите съзряха провокация, защото във възпоменанието липсва ПП "Атака".

19.40 ч. - София - зад парламента вече има няколко хиляди души. Идват и полицейски подкрепления.

19.30 - София - протестиращите, които се бяха събрали пред Министерски съвет тръгват на групи към Народното събрание

19.15 ч. - София - според протестиращите арестуваният е Ясен Никифоров, учител в НПМГ.

19.05 ч. - София - излизането на втори служебен автомобил предизвика още по-сериозно стълкновение. Млад мъж се затича към колата, но полицай го спъна отзад и той падна върху паважа до купчина шишета. Протестиращите вече са над 200 и напрежението се покачва. Заседанието на трите комисии в Народното събрание продължава с участието на трийсетина депутати от четирите парламентарни групи.

18.55 ч. - София - стана ясно, че депутатът който е напуснал заседанието преди неговия край е Георги Кадиев от БСП. Един протестиращите стои с белезници, а полицаи и протестиращи се обвиняват за спречкването преди малки.

18.40 ч. - София - демонстрантите се опитаха да препречат пътя на служебен мерцедес, който тръгна от паркинга на парламента. Част от хората застанаха пред автомобила, а други бутаха кошчета за боклук пред него. Полицаи и протестиращи стигнаха до кратък сблъсък, при който един от служителите на реда хвана за гушата и избута встрани един от групата блокиращи. В крайна сметка мерцедесът излезе от загражденията и продължи по "Оборище"

18.30 ч. - София - протестиращите са се разделили на две групи - по-олямата е в градинката до Художествената академия, а по-малката е разположена около катедралата "Св. Александър Невски"

18.00 ч. - София - около парламента има около стотина души. Сред тях е звездата от телевизионния сериал  "Под прикритие" Ивайло Захариев, който е пред загражденията с  детето си и бебешка му количка.

17.05 ч. - София - протестиращи се събират около парламента и опитват да блокират проходите в загражденията, през които минават служебните автомобили

Видео от събитията:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!