Затвор за побойниците на лекари и учители

Елица Мартинова 28 юни 2013 в 11:30 3521 8

Лекарите от финансово стабилните болници с по-високи заплати. Снимка: БГНЕС
Лекарите от финансово стабилните болници с по-високи заплати. Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промените в Наказателния кодекс (НК), които инкриминират посегателството над медицински лица. 

В понятието "медицински лица" се включват лекари, стоматолози, магистър-фармацевти, медицински сестри, акушери, медицински лаборанти, фелдшери и помощник-фармацевти.

Промените в НК предвиждат строги наказания за побой над медицински лица. Новоприетият регламент определя до три години затвор за агресорите на медиците, ако боят не е довел до тежки телесни повреди, но е съпроводен с болка и страдание.

По предложение на “Атака” със затвор да се наказва не само побоят на медици, а и над учители в детски градини и училища, както и над възпитатели.

Идеята за строг регламент при насилие над лекари бе обсъждана в края на 41-рото Народно събрание, но така и не беше приета.

В новия парламент обаче измененията влязоха по спешност  на 30 май, след като в нощта на 24 срещу 25 май екип на спешна помощ бе пребит в столичния квартал „Овча купел", докато изпълняваше служебните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови