новините от: днес / вчера / Архив
05 юли 2015
Препоръчано от OFFNews
Двама загинаха при пожар в блок в центъра...
Ципрас поиска намаляване на дълга с 30% и...
Още 4 жертви на пътя, осем за...
Съдът: КТБ фалира на 20 юни 2014 г.,...
Български пенсионен фонд сред кредиторите...
Парламентът одобри вдигането на възрастта...
Предлагат НСО да пази олигарсите като...
10-месечно бебе "отплава" само в морето (видео)
Мобилно приложение "казва" на потребителите какви са правата им в...
Некролог на заплатата (снимки)
100 години красота - Аня от Русия (видео)
FACEBOOK
Ако бяхте на мястото на гърците, как щяхте да гласувате на референдума?
Да
Не
резултати
Партньори

Един нов Ян Палах. Дер Щандарт за самозапалването на Пламен Горанов

Пламен Горанов

Der Standard

Той беше вторият в рамките на два дни, след това Борисов подаде оставка. Българинът Пламен Горанов се подпали. И сега го сравняват с Ян Палах от Прага през 1969 г.(символ на Пражката пролет) и с тунизиецът Мохамед Буазизи (символ на Арабската пролет).

Той отиде пред кметството на Варна с две пластмасови бутилки бензин и един ултиматум: "Оставката на Киро (кметът на Варна Кирил Йорданов) и на целия общински съвет до 17 ч. на 20 февруари". Миналата сряда Пламен Горанов изсипа върху главата си 5 литра бензин и се самозапали пред кметството. 

36-годишният мъж е все още жив с 80% изгаряния по тялото. Плакатът с ултиматума към кмета на Врана беше  прибран от един общински служител, сякаш нищо не се е случило. Кирил Йорданов (Киро) не подаде оставка, както и общинският съвет, но това направи премиерът на България в другия край на държавата.

По-малко от час и половина, след като Горанов се подпали, Бойко Борисов подаде оставка пред парламента. Това беше вторият човек в България, който се самозапали в дните на улични протести срещу високите сметки за ток и бедността.

Предишната жертва от Велико Търново българските медии описаха като психически нестабилен.  Пламен Горанов обаче беше отчаян от политическата система и беше сравнен с Михамед Буазизи и Ян Палах, първият със своето самозапалване запали през 2011 г. революцията в Тунис, а вторият със същия акт през 1969 г. стана символ на борбата за свобода на Чехословакия (комунистическата пропаганда обяви Палах за психично болен).

Страницата на Горанов във Facebook беше използвана и от медиите, и полицията като източник на информация, който да подскаже защо той е стигнал до този отчаян акт на протест. Последните публикации на Горанов в социалната мрежа са свързани с кметът на Варна Кирил Йорданов, управляващ града от 1999 г., официално безпартиен, но последно подкрепен от партията на Борисов - ГЕРБ.

От друга страна Варна е роден град на лидера на социалистите Сергей Станишев (явно някой е заблудил австрийските журналисти - Станишев е роден в град Херсон, днешна Украйна, после е живял в София - бел. ред.), преди всичко обаче е седалище на групировката ТИМ (Тихомир Митев, Иво Георгиев и Марин Митев), чиято мощ се простира до това, че свързана с тях банка събира парите от глобите по пътищата. Българският сайт "Бивол" непрекъснато публикува разкрития за тримата господа. Независимият кмет на Варна пък за своите опоненти е креатура на групировката ТИМ.

Видео от кратката реч на Пламен Горанов на протеста във Варна, ден преди да се самозапали.

 

"Ние ще прогоним Кирил Йорданов". Предполога се, че това последно е било публикувано на страницата на Горанов във Facebook.  И още: "Ако Киро е с нас, ще емигрираме в Бургас". На български в това изречение има рима и вероятно означава: Ако Киро продължава да е кмет на Варна, ние ще емигрираме. Бургас е друг голям пристанищен град в Б ългария.

Горанов е фотограф, катери се по планините и изкарва прехраната си като поставя изолация на външни стени. На страница във Facebook "Пламен Горанов - човекът" е открита дискусия за мотива, смисъла и последствията от това самозапалване.

 


Marta02:01 25 фев 201305
+ 1
- 0
Мили Боже, молим ти се, помогни на Пламен да живее!
Иво23:45 24 фев 201304
+ 1
- 0
Тук може да го подкрепите! http://www.facebook.com/groups/467339603319746/
горянин21:50 24 фев 201303
+ 1
- 0
ТИМ, ГЕРБ, Мафия и платени местни журналисти... даже всичко критикуващата Веса Томова от Афера не смее дума да обели за тимаджиите. Явно й плащат да не пише. Тежко робство за варненци.
Куров21:03 24 фев 201302
+ 2
- 0
Да запомним този човек и голям българи!
m19:02 24 фев 201301
+ 2
- 0
http://derstandard.at/1361240908688/Ein-neuer-Jan-Palach

оригиналът на статията
 


Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.