До 1000 лв. рушвети за митничар на ден

Елица Мартинова 25 септември 2012 в 08:16 1804 0

Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС
Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС

„Слуховете гласят, че един корумпиран митничар изкарва на смяна между 200 и 1000 лв.“, заяви шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред “Нова телевизия“.

Той бе уверен, че през последните години корумпираните практики сред митническите служители са намаляли и ще продължат да намаляват.

Според него ключов фактор в борбата с порочните практики сред служителите е смяната на кадри и завеждането на наказателни дела.

„Не мога да посоча точния брой на корумпираните служители, но от началото на годината има 48 дисциплинарни дела, 18 човека бяха уволнени след завършване на производствата, а след сагата в Свиленград има 5-6 човека, които още са в ареста“, посочи Ваньо Танов

Той подчерта, че в Агенция „Митници“ са били назначени повече от 800 надеждни нови кадри.

„Както обещах в агенцията няма да има повече хора с прякори и известни на обществото личности“, обясни Танов.

Шефът на митничарите заяви, че процесите по граничен контрол ще се оптимизират още, така че да не позволяват груба и незаконна намеса на служителите.

Танов коментира и възможността Агенция „Митници“ да се премести в Русе.

„Към момента няма шанс митниците да се преместят в Русе. Това няма да е възможно, тъй като нямаме нужната материална база“, каза Танов.

Той посочи, че премиерът е променил решението си, защото се е съобразил с този факт.

„Всички подкрепяме политиката на децентрализация, но това е много сериозен въпрос, който подлежи на анализ. Трябв да има политически консенсус, а решението да се вземе в парламента и то в дългосрочна перспектива“, категоричен бе Танов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови