Документите за полета на „Бистришките тигри“ - подправени

Вероника Шербанова 23 септември 2012 в 15:28 4039 1

Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС
Авиоотряд 28. Снимка: БГНЕС

Документите за полета с правителствения Авиоотряд 28 на „Бистришките тигри“ са подправени, а заявката за полета е подадена три дни след самия полет, каза Сергей Петков от „Движение България на гражданите“.

От документите се вижда, че полетът е обявен първоначално като празен (без пътници). След това задачата на полета е задраскана и е записано, че полетът е обикновен, каквито правителственият самолет не може да изпълнява. Според друг документ пък полетът бил определен като държавен.

Отборите "Витоша – Бистрица", в който играе премиерът Бойко Борисов, и "Чавдар – Етрополе", който е собственост на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, летяха с правителствения самолет до Варна за приятелски мач.

„Полетът е извършен на 28 юли, а заявката е дадена на 1 август. За полета от БФС са заплатени 23 163,28 лева. Друг е въпросът дали е реална стойността, защото при държавен полет голяма част от разходите не се начисляват“, уточни Петков.

Поддържането на авиотряд за държавни полети е неоправдано в малка страна като България, каза проф. Велислав Минеков от НС на „Движение България на гражданите“. Той изтъкна, че за поддръжката на един самолет са необходими по 4695,33 лева дневно, независимо дали лети или не.

„Добре е премиерът да пресметне това нещо и да даде истинските данни и да обясни колко пъти се е случвал този случаен превоз, както се нарича откакто той е на власт", допълни Минеков.

От партията поискаха парламентарната антикорупционна комисия да започне разследване по случая.

В коментар премиерът Бойко Борисов отново неглижира случая:

"Аз се радвам, че тези хора просто няма с какво да се занимават друго, не могат да ни намерят никакъв друг кусур", заяви той в отговор на журналистически въпрос.

"Толкова пъти самолетът е даван за спортни отбори, за пострадали хора, за туристи, да събираме да извозваме, платен е, просто не мога да ги разбера. Освен това са все млади, два месеца си говорят едно и също, това ли е проблемът им? Нещо, което е платено. Така или иначе този самолет трябва да лети", добави Борисов, цитиран от "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!