Диана, която подпали бунта: Толкова хора не са се надигали от 1997-а

Мая Младенова 11 февруари 2013 в 18:55 15005 16

Диана Канева - младата жена, която вдъхнови лавината от протести срещу скъпия ток в цялата страна. СНИМКА: Sandanski1.com
Диана Канева - младата жена, която вдъхнови лавината от протести срещу скъпия ток в цялата страна. СНИМКА: Sandanski1.com

Всичко започва с един пост във Фейсбук. Тя пита приятелите си колко е сметката им за ток. Статусите с цифри и сканирани фактури бързо плъзват из мрежата и скоро инициативата й е подхваната и от хора, които тя никога не е познавала. Потребители в цялата страна обясняват кога и колко са им поискали от енергото. По-бързо от статусите с цитираните сметки се роят нецензурните коментари под тях. Тогава още дори самата тя не подозира, че е поставила началото на вероятно най-голямата българска революция от '97 насам.

Тя е Диана Канева от Сандански - 30-годишна майка на две деца. Работила е в счетоводната сфера, в момента ползва майчинство. В петък Диана Канева разказа пред служители на ЧЕЗ, че от нейната огромна сметка е тръгнала лавината от протести в цялата страна. Показа и снимки на ел.табло без електромер - екстра за шеф от ЧЕЗ. Ето какво разказа младата жена за неволите си с монополиста и волята да се пребори.

- Диана, разкажете как се роди идеята за протести срещу високите сметки за ток?

- Всичко тръгна от едно изречение във Фейбук. При вида на фактурата ми за декември попитах хората: Как са ви сметките за ток, понеже моята е двойна? Оттам Дани Митрева поде и каза, че тяхната е много надвишена. Люси Манова се намеси и каза: Хайде да направим протест пред монополиста. И направихме тогава и в Сандански, и в Благоевград първия протест. Отидохме тогава пред сградата на общината на 28 януари. Очаквах да се съберем 5-6 човека, да се оплачем един на друг, но там имаше 40 човека. Може би, защото моята сметка беше най-фрапираща, станах като лице на тази работа. Всичко тръгна от моята сметка за ток. Ако аз не бях тръгнала - всеки си седи вкъщи, оплаква се, чуди се как да си плати сметките. И това се повтаря години наред.

- А каква беше сметката ви?

- Сметката ми за ноември беше 261 лева, а за декември 516 лева. Жилището ми е около 100 квадрата, но аз отоплявам само две стаи в него. Имам два климатика, бойлер, готварска печка, хладилник и пералня, като всяко едно нормално домакинство. Същите тези уреди съм ги ползвала и през ноември месец, като през ноември умишлено не изключих климатиците, за да мога да си направя елементарна сметка за тока. Обяснението им със студеното време беше една подигравка към нас, защото в Сандански температурите през декември бяха между 15 и 20 градуса през деня.

- Отчетният период за тези 516 лева беше ли по-дълъг със седем дни, както обясни министърът?

- Защо сметката не ми е с 25% или 30% по-висока, а е със 100%? И питах даже - може ли да се манипулират електромерите? Абсурд! Е, как така един и същ електромер, при едни и същи уреди, със седем дни по-дълъг период, отчита такава огромна разлика? Както и да ми го обясните, по пътя на всяка логика това е невъзможно за мен.

- Оттам нататък - подадохте ли молба по някакъв канален ред?

- Не, съвсем умишлено. Ние отказахме да преговаряме с тях, защото ето и на тази среща, както сте видели – те идват и ни лъжат в очите. И са сигурни, че ние ще им повярваме.

- Не сте обжалвали сметката пред компанията до този момент?

- Не, не съм, защото аз ако съм една фирма и дойде данъчният инспектор и каже: „Диана, хайде направи си една ревизия и се глоби, ако обичаш“...

- Ще я платите ли тази сметка от 516 лева?

- Не, категорично отказвам да я платя.

- А ако ви спрат тока?

- Отивам при малцинствата и ще помоля първия брат ром да ме прикачи за 5 лева, както се е прикачил и той.

- Извинете за личния въпрос - имате ли деца?

- Имам две деца. И може би това беше нещото, което ме накара да изляза напред, защото вече не виждам от какво да се страхувам - те ме обричат на глад, това е геноцид. С тези две деца какво по-напред да им купя – дрехи ли, храна ли!

- Много бяха интересни снимките, които показахте на срещата. Ще разясните ли малко повече за тях?

- Да, ние анонимно ги получихме тези снимки. Не знаехме, че става дума за Сандански, даже мислехме, че е от София това. Получихме ги в щаба анонимно. След това други хора провериха и стана ясно, че е човек от Сандански.

- Значи става въпрос за таблото на един човек, който е служител в ЧЕЗ, нали така?

- Да, който е служител в ЧЕЗ. Много интересен отговор ни дадоха от ЧЕЗ - че той бил някакъв домоуправител. Добре де, как ги изчислихте тези сметки по 5 лева без никакво измервателно устройство - и то цяло табло за едно стълбище. Сандански, доколкото ми е известно, няма небостъргачи. Много е смешно това обяснение, което дават, че той бил напълно лоялен служител и си плащал редовно сметките. Дай боже всекиму такива сметки.

- Оттук нататък на каква организация разчитате? Какво предвиждате? Протести пламнаха в цялата страна...

- Пламнаха, да. Аз затова им казах на хората, които дойдоха, че всичко започна от тук. Искам те да не ни подценяват, защото те се опитват да затъмнят по всякакъв начин всякаква информация. Имам чувството, че така ги е страх от нас...

- Как си обяснявате това, че точно в най-горещия край на България през зимата пристигат такива сметки за ток?

- Има. И е факт, че колкото повече се отива на юг, сметките нарастват, което противоречи на всякаква логика. На хора, които са подали сигнали и са проверени електромерите, всичко се оказва, че е наред спрямо ЧЕЗ. Аз за какво да подавам сигнал?

- На какво се надявате чрез протестите си?

- Надяваме се държавата да си свърши работата и да се самосезира, защото тези депутати, които са в тази пленарна зала, в която не си правят и труда да ходят редовно, в крайна сметка трябва да си свършат работата, заради която взимат възнаграждения. Това трябва да се случи, защото аз оттук нататък като гледам как вървят нещата – 1997-ма година ще се повтори, хората са бедни. И, както се изрази едно момче вчера на протеста – Иван Ангелов, дано не бъркам името: „Ножът не е опрял до кокала, ножът реже кокала“. Хората са в безизходица, обезверени, гневни, обидени. Как може те да ни пращат официална кореспонденция на латиница?! Какво учат те 12 години в училище? Това е подигравка и гавра с клиентите!

- Кога е следващото мероприятие, което планирате?

- Плануваме отново общ национален протест следващата неделя, по същото време. Хората са се събудили и никой вече не иска да дава назад.

- Търсили ли са ви от някоя политическа сила? Знаете, има такава практика да се присламчват към такива идеи?

- Лично към мен – не. Към другото момче – Вангел Цилев, който ходеше по медии, е имало интереси от политически сили. Ние сме твърдо против това. Никакво политизиране, никой да не си взима дивиденти от страданието на хората и от техните лични драми, и от техния глас, защото тези същите хора, които сега протестират, избраха тези същите хора, които в момента ни управляват, нали така? Затова тези протести са изцяло граждански.

В цяла България се разбра, че хората се чувстват измамени не защото така им е кеф да се чувстват. Не може да има такава масовост и те да казват „да бе, някъде може да има грешка“. Е как ли пък не!

- Кой е най-фрапиращият случай, който са ви разказали, свързан със сметка?

- Те са толкова много. Масовото е, че сметките са надписани двойно. Тези, които не пропищяха през декември, пропищяха през януари. На починал човек от село Струма, приживе харчел 15 лева ток, починал на 3 януари, а януарската му сметка е 50 лева - при положение, че електромерът показва по-малки показания от миналия месец! И на мъртвите започнаха да надписват. Например, човек на който не му работел дисплея на електромера и изведнъж светва и му начисляват фактура за 2600 лева. А този електромер на ЧЕЗ ли е или на този човек лично, че го обвиняват по този начин? Когато им се струва,че електромерите показват по-малко, се самосезират моментално и качват по таблата, а когато има фрапиращи разлики "в плюс“ няма проблем тогава. Как може аз да изхарча 3000 киловата за един месец с двата климатика. Оттам ми казват „Еми, както сте си ги потребили, вие сте си ги потребили“. Освен това, най-фрапиращото е, че се тръби постоянно в медиите, че може да се плаща разсрочено. Вчера една жена все пак е успяла да се свърже по телефона с ЧЕЗ и е поискала да плати разсрочено сметката си от 250 лева. Оттам й казали: „Ама вашата сметка е едва 250 лева. За битови клиенти трябва да е над 600 лева“. Е, какви са тези битови клиенти питам?! Как да не излезем на улиците? Друго не ни остава! Вчера на протеста имаше над 3 000 човека. Този площад не помни такова нещо от 1997-ма година насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!