Детските градини тестват всички 3-годишни за обучителни проблеми

29 ноември 2012 в 15:15 2125 1

Милена Дамянова Снимка: БГНЕС
Милена Дамянова Снимка: БГНЕС

Всички 3-годишни ще минават през тестове, които трябва да определят дали имат обучителни трудности и ако да, какви са те. Това обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова при представянето на проект "Включващо обучение".

Независимо от резултатите от тестовете, децата няма да бъдат местени в други учебни заведения, а с тях ще се работи индивидуално, подчерта Дамянова.

„Целта на този скриниг тест е да обхване всяка една гледна точка от развитието на детето - и психомоторното, и езиковото, и когнитивното, и социалното, и емоционалното. Никъде няма да местим децата, те ще си останат в детската градина, в която са”, уточни Дамянова.

Предвижда се децата да могат да бъдат приемани в детска градина още от 2-годишна възраст, а не от 3-годишни, ако има места в съответната детска градина.

По представения от Дамянова проект вече са включени 84 общообразователни и 6 специализирани училища в страната. Целта му е равен достъп до образование на децата и учениците с увреждания.

Специалисти ще работят и с деца, лишени от родителски грижи, които учат в средните общообразователни училища, обясни още Дамянова. Проектът трябва да приключи до 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!