Депутати пак умуват за тютюна, иде нов протест

13 декември 2012 в 08:13 1370 1

Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС
Протест срещу забраната за пушене. Снимка: БГНЕС

Депутатите от здравната комисия трябва да обсъдят възможността за отмяна на тоталната забрана на пушене на закрито, предлагат независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Двамата депутати настояват да се върне законът в стария му вид, в който заведенията имаха право да обособят отделни зони за пушачи и непушачи. Tакова предложение е внесено като част от промените и в Закона за туризма, които ще бъдат разглеждани също днес, но от икономическата комисия в парламента. Вносителите настояват текстовете да стигнат до пленарната зала преди Коледа.

Днес, 13 декември, е планиран нов протест - този път на привърженици на новия закон и пълната забрана за пушене на обществени места на закрито. Той ще се проведе на бул. "Княз Александър I", откъм бул. „Дондуков" в 14 ч. Протестиращите ще ходят назад демонстративно под прозорците на здравната комисия на „Дондуков".

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обяви срещу нова промяна в закона и заяви преди дни, че е недопустимо интересите на бизнеса да се поставят над здравето на хората.

Ресторантьори от своя страна заплашиха с гражданско неподчинение и обявиха, че от 15 декември еднолично "свалят забраната" и ще позволяват на клиентите си да пушат.

 

 

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови