Депутати освиркаха Игнатов в парламента

Александра Маркарян 07 декември 2012 в 12:22 2591 2

Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Депутати освиркаха министъра на образованието Сергей Игнатов в парламента заради позицията му по скандала с фонд „Научни изследвания“.

Министърът излезе, за да говори именно за съмнителния конкурс на фонда за 2012 г., финансиращ научни проекти с 14 милиона лева държавни пари.

В конкурса печелят фирми, които не би трябвало да бъдат допуснати до него, защото нямат в предмета си на дейност научно-изследователска дейност. Има и подозрения, че много от спечелите проекти са на хора, свързани с ръководството на фонд „Научни изследвания“. Имената на членовете на временните комисии, оценявали проектите, не са публични. Сянка на съмнение се хвърля и върху научната работа на председателя на изпълнителната комисия на фонда Рангел Гюров, който твърди, че е професор от Ангола, но не е хабилитиран по тогава и сега действащите закони в България.

От трибуната на НС Игнатов отново повтори нееднократно казваната от него теза, че при провеждането на конкурса е „спазена буквата на закона“; че в момента тече шеста проверка на фонда и че досега са били открити само незначителни административни нарушения. Игнатов отново пропусна факта, че нито Сметната палата, нито Агенцията за държавна финансова инспекция проверяват научната стойност на който и да е проект.

Игнатов обясни на депутатите, че като министър имал основното задължение да спазва закона, което, впрочем, било и тяхно основно задължение и че никой няма право да обвинява без доказателства, нито „по улицата да охулва хора“.

Просветният министър настоя и на другата си теза – че протестът на учените, провел се на 5 ноември пред сградата на МОМН, бил политически. Направил си този извод, защото в призива за протеста учените написали, че той „няма да е мирен“. Това, според Игнатов, се вписвало в контекста на изказване на лидера на левицата Сергей Станишев: „Този, който не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин“.

За да засили впечатлението, че е прав, министърът започна да чете декларация от Националното представителство на студентските съвети, която подкрепя МОМН и фонда и укорявала учените, които правели опити „да компрометират системата чрез снижаване на диалога от научно на междуличностно ниво чрез словестни престрелки и нападки в средствата за масова информация“.

Депутати от опозицията не издържаха нравоучителните слова на министъра и започнаха да го прекъсват и репликират от местата си. След като Игнатов свърши на трибуната застана Лютви Местан (ДПС), който разкритикува председателстващата заседанието Цецка Цачева, че не прекъснала министъра, който си позволил да отправя „обвинения за некомпетентност към най-компетентната част от българското общество – българските учени“, при все, че самият министър бъркал понятия.

След него Петър Мутафчиев от Коалиция за България се възмути, че Цачева не прекъснала министъра, когато той, вместо да изказва собствената си позиция, се скрил зад декларацията на обществена организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews