Дариткова: Ще обсъждаме отново забраната за пушене в парламента

Вероника Шербанова 01 февруари 2013 в 13:46 2288 1

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова
Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова

Темата за пушенето на обществени места ще се обсъжда отново в рамките на този парламент и се надявам депутатите от ГЕРБ да подкрепят своята позиция и забраната да остане в сила.

Това заяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Законопроектът за връщане на старото положение, при което имаше отделни зали за пушачи и непушачи, беше внесен от отцепниците от „Атака“ Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Той беше разгледан от комисията по здравеопазване и от икономическата комисия в парламента. Законопроектът беше отхвърлен и от двете комисии, но ще влезе за обсъждане в пленарна зала.

Разчитам, че народните представители ще бъдат отговорни и ще зачетат позицията на премиера Бойко Борисов и на здравния министър Десислава Атанасова, добави Даниела Дариткова.

По повод идеята да се направи референдум за тютюнопушенето на обществени места Дариткова посочи, че когато се прави политика за здравето на нацията, няма как да се постигне консенсус и затова се налага да се вземат решения, които са в полза на бъдещето на нацията.

„Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност, на едно от първите места на заболеваемост и смъртност на онкологични заболявания, ние няма как като здравна комисия и като национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословен начин на живот“, допълни тя.

Против референдум за пушенето се обяви и здравният министър Десислава Атанасова. Тя за пореден път заяви, че е за запазване на закона в този му вид. „Аз не мисля, че се налага референдум по тази тема. Има действащ закон. Ако ще се харчат отново около 20 млн. лв. за референдум, по-добре тези пари да се вложат в здравеопазване“, посочи Атанасова.

Отмяната на забраната за пушене на обществени места няма да бъде разглеждана повече от икономическата комисия, заяви зам.-председателят на комисията Диан Червенкондев. „Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема“, коментира той. По думите на Червенкондев трябва да се дадат още няколко месеца на забраната, за да се разбере дали действително има ефект от въвеждането ù. Тогава ако се наложи, ще направим ново прераглеждане, категоричен е той.

В същото време противниците на забраната за пушене на обществени места обявиха, че ще излязат на пореден протест пред сградата на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови