Даниел Вълчев одобрил "колорадския гаф" в музиката за VIII клас

Александра Маркарян 16 януари 2013 в 21:48 2578 3

Даниел Вълчев Снимка: БГНЕС
Даниел Вълчев Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на образованието в коалиционния кабинет на НДСВ, ДПС и БСП (2005-2009 г.) Даниел Вълчев е одобрил учебното помагало по музика за VIII клас, в което снимка от Колорадо погрешка илюстрира българската природа.

Това става ясно от полученият днес отговор от Министерството на образованието, младежта и науката до OFFNews след наше запитване.

Снимката, използвана в помагалото, е същата, с която в новогодишната реч на президента Росен Плевнелиев бе "показана" красотата на България.

"Цитираното заглавие не е учебник, а учебно помагало... Учебното помагало е одобрено със Заповед № РД 09-1088/03.07.2009 г. на министъра на образованието и науката", пишат от МОМН. Тогава все още министър е Даниел Вълчев. На 27 юли, след като ГЕРБ печелят изборите, на поста за кратко застава сегашният кмет на София Йорданка Фандъкова.

В отговора си от МОМН не уточняват дали ще бъдат взети каквито и да било мерки, за да се преработи изданието, така че да не заблуждава тийнейджърите, че кадърът от Колорадо илюстрира например Родопите. В министерството обаче явно се съмняват, че гафа е действително гаф, защото пишат:

"Посочената задача (бел. ред. - на същата страница над снимката от Колорадо и още две снимки има задача за учениците) касае отговори на въпроси, свързани само с родопската народна песен „Девойко”. Няма въпроси, свързани с предложения от авторския колектив снимков материал.".

От просветното ведомство припомнят и каква е процедурата за одобряване на учебни помагала съгласно Наредба 5 от 2003 г. - от комисия по оценяване на съдържанието и от комисия по оценяване на графичния дизайн, която е преглеждала и снимките. Комисията включва двама специалисти в областта на графичния дизайн и един полиграфист.

Въпросът на OFFNews кои са въпросните специалисти е оставен от министерския пресцентър без отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!