ДСБ: Бюджетът на ГЕРБ е "след нас и потоп"

08 октомври 2012 в 14:02 2438 1

Петър Москов и Димитър Бъчваров. Снимка: БГНЕС
Петър Москов и Димитър Бъчваров. Снимка: БГНЕС

Бюджет 2013 наследява и възпроизвежда политиката на тройната коалиция.

Това каза пред журналисти Димитър Бъчваров, член на Националното ръководство на ДСБ.

Логиката на новия бюджет е: "Ако спечелим изборите няма да ни търсят сметка, ако ги загубим - да му мислят следващите", каза още Бъчваров.

Той допълни, че Бюджет 2013 няма как да се прикрие безсилието на управляващите и работата, която не са свършили.

Бъчваров подчерта, че това е най-разточителният държавен бюджет от началото на прехода.

Според него почти всички разчети за приходите от ДДС и акцизи не са реалистични, а заетостта не само, че няма да се подобри, а и ще се влоши.

"В рецесия ще останат и някои от отраслите, които до момента са водили до икономически ръст, а очакванията на бизнеса се влошават", допълни той.

Бъчваров алармира и за "натрапчивата устойчива традиция бюджетът да не предвижда никакви политики срещу криза".

"Основният извод от този документ е, че правителството няма да преодолее възпроизводството през 2013 г. на всички вътрешни причини за криза в България – слабата икономика, корупцията, неефективното здравеопазване и пенсионна система", коментира той.

"Това е бюджет на правителство в будна кома, то вижда какво се случва, но не може да реагира", продължи тъмносинята критика Петър Москов, също член на Националното ръководство на ДСБ.

Той подчерта, че с този бюджет се товари малка група от активното население, които да финансират нереформирани сектори.

За да илюстрира твърдението си,  Москов даде пример от сферата на здравеопазването.

По негова информация средната цена за медицински консумативи в болница като УМБАЛ Стара Загора е 80 лв. при средна цена, плащана за клинична пътека от НЗОК, над 1000 лв.

"Когато една голяма болница използва по-малко от 10%, означава, че ние финансираме една система, която е самоиздържаща се и няма отношение към нашите нужди", заяви Москов.

От ДСБ обърнаха внимание и на предложението на министър Дянков за различни работните заплати в зависимост от регионите в страната.

Според Бъчваров няма основа за подобно действие, като по този начин на практика се наказват икономически слаби региони на България.

Той допълни, че диференцирането може да се разгледа и като нарушаване на конституционното право на равно заплащане на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови