Вигенин: Протестиращите няма да постигнат нищо

Александра Маркарян 07 август 2013 в 08:57 7152 79

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив

Не виждам причина да очакваме бързи избори. Протестиращите няма да постигнат нищо, от това, което искат - бързи избори и оставки няма да постигнат.

Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в интервю за Българската национална телевизия тази сутрин.

В отговор на въпрос той призна, че продължаващите близо два месеца антиправителствени протести в България притесняват Брюксел с думите: 

"Създава се усещане за нестабилност. Такъв вид неща винаги притесняват партньорите".

Вигенин омаловажи поредицата от нелепи кадрови решения на кабинета и персонално на премиера Пламен Орешарски. (Именно заради едно от тях - на Делян Пеевски в ДАНС, избухна недоволството на хората).

По думите му те не били по-лоши от тези, които правили предишните управляващи, напротив - тогава имало "много по-скандални". Вигенин си обясни реакцията на хората с факта, че сега "медиите са много по-свободни" и заради това "се създаде впечатлението от тежки кадрови решения".

"Не това е правителството, което ще реши изцяло този проблем", каза той, визирайки "впечатлението" за тежки кадрови решения.

Още преди президентът да обяви дали налага вето върху актуализацията на бюджета, която ще развърже ръцете на правителството на БСП и ДПС да вземе 1 млрд. лева заем, Вигенин реши да разкритикува президента:

"Ако президентът наложи вето, той ще върне управлението на нивото на Симеон Дянков. Вето върху закона би означавало вето върху политиката на сегашното правителство. Никой президент не би трябвало да си позволява такава намеса в изпълнителната власт."

Според Вигенин, противно на мнението на редица финансисти, било детайлно и пълно обяснено как ще се изхарчат въпросните 1 млрд. лева заем.

По повод избухналия скандал за налагана от него цензура над дипломатите по отношение на Туитър и Фейсбук Вигенин днес заяви:

"Никой не забранява Туитър и Фейсбук. Казал съм им: "Не ме интересува за кого гласувате; не ме интересува какво правите след работно време".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!