Варна: Сблъсъци с полицията, 2000 блокират Аспаруховия мост (снимки и видео)

17 март 2013 в 12:40 9957 13

Протестът във Варна на 17 март 2013 г. Снимка: БГНЕС
Протестът във Варна на 17 март 2013 г. Снимка: БГНЕС

Сблъсъци с полицията белязаха днешния протест във Варна. Около 2000 души излязоха по улиците на Морската столица в протест срещу монополите и с искания за оставки. Протестиращите блокираха Аспаруховия мост, блокираха и жп гарата, предаде кореспондент на OFFNews.

До сблъсъците с полицията се стигна пред сградата на общината след свада между неформалния лидер на протеста , който бе арестуван в началото на протестите преди месец, след като напръска със спрей Петров. Тогава Демирев прекара пет денонощия в ареста.

Повод за ареста е било спречкване между Демирев и Петров.

Според Петров заяви, Демирев го нападнал с думите "Глупак! Заради теб стоях пет дни в ареста", след което няколко полицаи са го задържали, сложили белезници и напъхали в колата.

Версията на Демирев е по-различна: "Не съм го наричал глупак. Отидох при него и го попитах отново ли ще разединява протеста. Той направи знак да се махна. Нарече ме простак и тръгна. Аз тръгнах след него и тогава ме арестуваха", разказа Демирев, потърсил OFFNews, за да изрази позицията си. Според него, е бил арестуван без основание.

Ето видео от самия арест:

 

 

Виждайки ставащото, голяма група протестиращи обсади патрулката, заплашвайки да я обърне. Хората блъскаха по нея и, за да не позволят на полицаите да отведат Демирев, насядаха и налягаха пред гумите на автомобила.

Наложи се да дойде жандармерия, която освободи патрулката от разгневеното множество.

Няма пострадали.

След 10-тина минутната обсада и намесата на Иван Петров, който помоли полицаите да освободят момчето, Мартин Демирев бе пуснат.

Тогава протестиращите при патрулката настигнаха останалата основна група на протеста и към 12.27 ч. започна блокада на Аспаруховия мост.

Шофьорите на автобусите и на автомобилите посрещнаха протестиращите с клаксони.

Очаква се след това шествието да се насочи към сградата на "Енерго-Про", областната управа, съда, след което да се върне пред сградата на общината.

Малко по-късно протестиращите се отправиха към жп гарата, която блокираха. С 15-тина минути бе забавено отпътуването на един от влаковете - Варна-Добрич.

 

Искания

Днес протестът във Варна прибави още искания, сред които оставка на ръководството на Окръжната прокуратура в града, на областния управител. Те припомниха и друго свое основно искане: оставка на целия общински съвет и пълна ревизия на дейността на община Варна.

Част от недоволните не са съгласни с искането за оставка на местния парламент и настояват съветниците да продължат работа, но под силен граждански контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!