България губи европари за дребните рибари

OFFNews 17 август 2013 в 14:35 2082 0

Рибари. Снимка БГНЕС (архив)
Рибари. Снимка БГНЕС (архив)

Държавата може да загуби около 22 милиона лева заради изоставане в изпълнението на оперативната програма "Рибарство", съобщи БНТ. Става дума за европроектите за малките рибарски групи, чийто срок за изпълнение изтича в края на 2013 г.

Министерството на земеделието води преговори с Еврокомисията за удължаване на срока на изпълнение на проектите на малките рибари с поне още 5 месеца, или до май 2014.

Според зам.-министъра на земеделието Валентина Маринова, една от причините е, че кредитните досиета на малките рибари са къси и банките не ги приемат като надеждни клиенти: "Твърде е възможно около 22 милиона лв. да бъде загубата, имайки предвид, че част от прилаганите поднормативни актове за изработване на програмата са в етап на тежести и невъзможност на бенефициентите да бъдат така удовлетворени и с по-голяма сигурност при изпълнение на техните проекти".

Предстои промяна на наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Развитие на рибарските области", която създава пречки пред потенциалните бенефициенти. Сроковете от подаването и разглеждането на проектите ще бъдат намалени двойно на 30 дни.

От общия обем на рибарската програма досега са договорени 87%, а са изплатени едва 32% от средствата. Министерството подготвя и анализите за оперативната програма за следващия програмен период - 2014 - 2020. Бългаия настоява средствата в новия период да не зависят от усвоеното досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови