Брюксел ще продължи с докладите за България

Бистра Величкова 13 декември 2012 в 14:20 1979 2

Лука Волонте председател на ЕНП в ПАСЕ. Снимка: epp-cd.eu
Лука Волонте председател на ЕНП в ПАСЕ. Снимка: epp-cd.eu

Брюксел ще продължи да пише доклади за напредъка на България в ключовите сфери поне до 2014 г.

Това стана ясно, след като в сряда мониторинговата комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува с мнозинство т.нар. "постмониторингов диалог" със страната ни да продължи. 

Въпреки че се отчита "същественият напредък", постигнат от страната ни до момента, в решението се подчертава загриженост към независимостта на съдебната система в България, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, независимостта на медиите и правата на малцинствата. Това са проблеми, които изискват реакция и решение, пише изданието  за европейска политика "Ню Юръп".

Комисията препоръча Асамблеята да гласува за продължението на това наблюдение по време на следващото си пленарно заседание в Страсбург на 21-25 януари, 2013 г.

"Докладите на Брюксел за напредъка на България трябва да отпаднат", апелира от своят страна Лука Волонте, италиански депутат и член на сродната на ГЕРБ партия - ЕНП. Според него за последните 12 години България е показала силно политическо желание да се справи с тези проблеми, взела е необходимите мерки и се "движи в правилната посока".

България е в "постмониторингов диалог от 2010 г." насам. Ако Асамблеята на ПАСЕ приеме решението, изискващо продължение на настоящата ситуация, Брюксел ще продължи да ни следи изкъсо и да пише периодични доклади за България ще продължи до края на 2013 г. или до началото на 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови