Борисов поиска отваряне на досието "Буда", ГДБОП светкавично го защити

04 февруари 2013 в 16:24 2647 0

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил и разпоредил публичното отваряне на досието "Буда". Това обяви той пред в. "Сега". 

Малко по-късно днес МВР публикува прессъобщение, в което се казва, че комисия в ГДБОП е разгледала материалите по случай, засягащ оперативния отчет на ЦСБОП. В текста се казва дословно: 

Във връзка с публикация в медиите относно материал за регистриране на лице – кандидат за вербовка в оперативния отчет на ЦСБОП, в ГДБОП беше създадена комисия, която разгледа материалите по случая.

След като се е запознала със съдържанието на документите, комисията е установила, че са изтекли сроковете за защита на класифицираната информация, съгласно чл. 34, ал. 1 от ЗЗКИ, броени от датата на създаването на документите. Комисията е установила също, че са отпаднали основанията, наложили тяхното класифициране към датата на изготвянето им, поради което се счита, че са налице основанията за прилагане на чл. 50, ал. 2 от ППЗЗКИ и материалите се декласифицират.

При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация.

Пред в. "Сега" премиерът каза, че е разпоредил отварянето на досието "Буда". Той отговори: "Направил съм го". 

По-рано днес вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че публикациите в медиите са компроматна война: „Една малка част от това, което беше изписано в интернет пространството, по този случай, сме го чели 2005 година, когато премиерът беше кандидат за кмет на София. Знаете, че тогава, преди втория тур, почти всички ползваха интернет, на своите адреси, получиха подобна информация. 2009 година отново това беше актуална тема. 2001 година си спомням, някъде, преди президентските и местните избори също, и тогава дори се говореше за досието „Буда”. Няма нищо, което да е притеснително в това, което излиза. Просто това са начини за сценариите, които се реализират от определени сили в държавата. За мен е важно да отчитаме това, което е направено”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови