Борисов: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган (видео)

19 февруари 2013 в 11:32 11693 36

Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставки веднага. То беше най-изгодно да подадем оставки миналата година, но ако го направим последиците ще са катастрофални. Не виждам смисъл да го направя сега. Няма да подам оставка заради Станишев и Доган.

Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. 

Министър-председателят се появява за първи път публично от събота сутринта.

Иван Костов предлагал служебно правителство с ДПС и БСП, стана ясно от думите на Борисов. 

Премиерът заяви, че е бил подведен преди да се явят на изборите и СДС, "Атака" и РЗС са казали, че подкрепят правителство на ГЕРБ.

По думите на Борисов лично за него, и за ГЕРБ ще е по-изгодно да подадат оставки, но не го правят, защото последиците ще са катастрофални.

На въпрос защо иска да трупа пасиви, а не се оттегли, той отговори: "Ние четири години обираме пасивите". 

Борисов готов да свали тока с 8%

От март цената на тока може да бъде свалена с осем процента, стига ДКЕВР да приемат решението.

Премиерът каза още, че той няма да бъде премиерът, при който ще бъде извършена национализация на електроразпределителните дружества. 

И трите ЕРП-та са глобени днес, а в рамките на деня на ЧЕЗ ще бъде отнет лицензът. "Когато дойдохме на власт ги глобихме, предупредихме ги да оправят нередностите. Имаха време до момента да го направят."

50% от квотата на ГЕРБ в ДКЕВР ще бъде гражданско представителство. Премиерът призова останалите партии да направят същото, за да има изцяло 50% гражданско участие в комисията.

Нашата вина е, че назначихме Ангел Семерджиев в ДКЕВР. Трайков ми го предложи, коментира още премиерът.

Даниела Пеловска, която бе представена като представляваща протестиращите, поиска действия за търсене на виновни.

"Ако утре това правителство подаде оставка, утре парламентът ще бъде сринат. 23 години са вършени злоупотреби, а никой от виновните не беше осъден. Какво се случва с Румен Овчаров, с Лидия Шулева? Те трябва да отговарят за криминални деяния срещу народа си. Политическият чадър с многото пари вече е затворен", каза тя. 

На въпрос коя е Даниела Пеловска и дали премиерът знае, че тя е била политически ангажирана, премиерът каза, че знае, че тя е била член на СДС, а по-късно и на "Новото време".

На брифинга стана ясно още, че дъщерята на Пеловска е зам.-кмет на район "Изгрев", а синът й е юрисконсулт в Столична община. Тя не отрече и обяви само, че се гордее с децата си.

Дянков не бил комуникативен с министрите

За оставката на Дянков премиерът каза, че финансовият министър не е бил комуникативен с колегите си и не е допринесъл за икономическия растеж. "Дянков нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството. Имаше само моята подкрепа. Финансовата дисциплина е мярка, която никой не харесва", каза премиерът.

Дянков изигра много добра роля и неслучайно навсякъде ни хвалят във финансовата дисциплина, обясни Борисов.

Освен финансов министър той обаче е и вицепремиер и половината от работата е да се осигури икономически растеж, за да се обясни на хората как ще получат по-високи доходи, обясни още премиерът.

Цветанов може и да не оглави предизборния щаб на ГЕРБ

На въпрос дали вътрешният министър Цветан Цветанов ще подаде оставка, за да оглави предизборния щаб на ГЕРБ (това изискват най-новите текстове в Изборния кодекс), Борисов отговори уклончиво: "Това тепърва ще го  преценяваме, може друг да е шеф на предизборния щаб".

В интервю за Нова телевизия в събота той беше много категоричен, че именно Цветан Цветанов ще ръководи предизборния щаб на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори. Два дни преди това депутатите приеха текст в Изборния кодекс, който предвижда шефовете на щабовете да не са от изпълнителната власт.

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!