Бойкот на изслушването на Мирослав Найденов (обновена)

Юлиан Христов 03 октомври 2012 в 11:46 2279 2

Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов
Мирослав Найденов. Снимка: Сергей Антонов

Земеделският министър Мирослав Найденов трябваше да бъде изслушан днес от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси заради скандала с двете бивши служителки на Агенцията по храните. На заседанието обаче се яви само един депутат и то не се състоя.

Единственият от петимата членове на антикорупционната комисия, който уважи заседанието, беше нейният председател Бойко Великов от БСП. "Това е втори провал на заседанието на тази комисия и смятам, че е тенденциозно", коментира Великов, като припомни, че миналата седмица беше провалено изслушването на ръководството на БОРКОР.

По думите му само един депутат е обявил предварително, че ще е в чужбина и ще отсъства - Димо Гяуров от ДСБ. Не е ясно защо не са се явили Десислав Чуколов от "Атака", Емил Радев от ГЕРБ и Камен Костадинов от ДПС.

Мирослав Найденов не беше забелязан в кулоарите на бившия партиен дом, където трябваше да се проведе заседанието на антикорупционната комисия.

Той трябва да бъде проверен от комисията заради факта, че две млади дами са получили по 50 000 лв. "за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter". Фирмата, спечелила поръчката – “Кей Ем Ком”, е на 25-годишната Кристина Спасова, за кратко дяловете са били прехвърлени на 24-годишната Лора Димитрова. И двете са работили в подчинената на МЗХ агенция по храните.

Под крилото на Найденов, фирмата се е сдобила още с два големи апартамента на стойност над 500 хил. лева на бул. “България” в София, спечелила е поръчка за рекламиране на динозаври. Кристина Спасова дори си купи част от завода за преработка и консервиране на диво-растящи плодове и гъби “Био Ем Ди” в Берковица и така взе земи и имущество за над 1 млн. лева. В същото време 25-годишната Спасова за кратко време е успяла да закупи два офиса за над половин милион лева.  

От аграрното министерство обясниха, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки. Водещият критерий за избор на изпълнител е бил най-ниската предложена цена.  Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата “Кей Ем Ком” е учредена на 26.09.2011г., т.е. само три месеца преди да се подпише договора. 

Освен Найденов, на въпроси на депутати трябваше да отговарят здравният министър Десислава Атанасова и регионалният Лиляна Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!