Биволъ хвана Буда в лъжа

05 февруари 2013 в 12:18 7979 2

Не се БУДАлкай с властта! Колаж на Не!Новините
Не се БУДАлкай с властта! Колаж на Не!Новините

Премиерът Бойко Борисов днес даде обяснения по делото "Буда", в което има явни разминавания във фактите.

Преди началото на КСНС Борисов обясни, откъде идва названието „Буда“ – по думите му това е било името на следствието по случая с взривяването на джипа на тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова през 1997 г. “Все пак логичен е въпросът откъде идва Буда. Знаете, че преживях едно нещастие. Мисля, че беше 97, когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва Буда. В това дело има три изречения отдолу, в които пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Борисов, шеф на фирма “Ипон”. И понеже делата се кръщават, така са го кръстили”, обясни Борисов.

От изнесените в Биволъ става ясно, че Делото за оперативно наблюдение "Буда" е образувано на 24 февруари 1997, а джипът на Цветелина Бориславова гръмва месец по-късно, на 27 март 1997 година.

Днес от публикация в Биволъ става ясно, че документ с гриф "Секретно", публикуван в платформата за анонимно изпращане Balkanleaks, разкрива интересни зависимости във властта - в рапорт от две страници става дума за атентата срещу приятелката и съдружничка на Бойко Борисов Цветелина Бориславова. На 31 март 1997 г. оперативният работник на ЦСБОП с код НБ-22 рапортува на началника си, че на 27 март 1997 г. в 21:30 часа е огледал мястото на атентата. Реакцията му е била светкавична, тъй като джипът на Бориславова е взривен само час по-рано - в 20:25 часа. От документа става ясно също, че ЦСБОП поема шефство над разследването, водено от Първо РПУ в София.

В момента на взрива джипът на Цветелина Бориславова е бил паркиран на Раковска 188, на тротоара пред офис на фирмата на "Аполо и Болкан" - силовата групировка на Алексей Петров и Златко Баретата. Офисът на самата Бориславова е бил от другата страна на улицата, съобщават оскъдните медийни публикации ден след атентата. Този позабравен факт е многозначителен. По това време да паркираш джип на тротоара пред офис на силова групировка не ставаше току така ако не си в близки отношения с нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!