Банките вдигнаха таксите

18 септември 2012 в 12:30 5615 2

Банките вдигат част от таксите си и свалят лихвите си по депозитните сметки. Снимка: sxc.hu
Банките вдигат част от таксите си и свалят лихвите си по депозитните сметки. Снимка: sxc.hu

Банки вдигат таксите си за обслужване и свалят лихвите си по депозитните сметки.

До 100% повече ще се плаща за водене на съвместна разплащателна сметка в Първа инвестиционна банка. Вместо досегашните 1 лев на месец от 1 октомври 2012 г. клиентите ще плащат по 2 лева месечно, пише в съобщение на сайта на ПИБ.

С 25 до 50% по-висока ще е и месечната такса за обслужване на влог в ОББ от 1 октомври.

Вместо досегашния 1 лев на месец клиентите със спестовен влог ще дават по 1.50 лева и за сметки в лева, и за сметки в друга валута. При спестовен влог „Плюс“ таксата също става от 1 лев на 1.50 лева.

Повече ще плащат и хората с разплащателни сметки в ОББ. За тези, които нямат дебитна карта, нито ползват услугата на банката за регулярни плащания на битови сметки таксата се вдига от лев на 1.50 лева, а за клиентите с дебитна карта или тези, чиито разплащания за битови сметки минават през банката, сумата ще е 1.25 лева.

Пощенска банка пък въвежда нова такса за обслужване на разплащателна сметка по ипотечни потребителски кредити и жилищни кредити, обезпечени с ипотека. Тя ще е в размер на 1.50 лв. и ще се плаща от 10 декември 2012 г.

В същото време лихвите по спестовните продукти паднаха в 11 български банки, показа проучване на „Моите пари“. Тези промени са в сила от септември.

Първа инвестиционна банка свали годишните лихви по стандартните си срочни депозити, 1- и 2-годишния свободен депозит, 3- и 6–месечните промоционални срочни депозити и депозитите „Заплата”, и „Пенсия”. Корекциите са между 0.25 и 0.50 п.п.

С 0.20-0.30 процентни пункта падат лихвите на Уникредит Булбанк за стандартните си срочни депозити, промоционалните „Рокада“ и депозит „Под ръка”.

След изтичане на промоция Райфайзенбанк свали лихвите на стандартните срочни депозити за физически лица с 0.20-0.30 процентни пункта. Банката прекрати и предлагането на 12-месечните депозити по „Депозит+“.

ОББ свали лихвите по депозитите „На разположение”, „Сега” и „Бонус” с около 0.50 процентни пункта годишно.

В Българо-американска кредитна банка лихвите за 6-месечните гъвкави депозити с растяща лихва и промоционалните 3-, 6-, 9- и 12-месечни депозити във всички валути паднаха с 0.40-1.00 процентни пункта.

Пощенска банка също коригира лихвите си по срочни депозити за физически лица. По-ниски са лихвите за стандартните срочни депозити, „Рента“, 6 и 12-месечните „Активни пари”. И тук пониженията варираха между 0.25 и 0.50 п.п.

МКБ Юнионбанк свали лихвените условия на 9 вида срочни депозити. Понижиха се годишните лихвени проценти с 0.25 до 0.50 процентни пункта по следните депозити: стандартни срочни депозити, „Фест”, 12-месечен супер авансов депозит, „Отличен 6”, „Хамелеон”, „Юниондинамика”, „Юнионинвест 1”, „Юнионинвест 2”, „Аванс” и тримесечен сладък депозит.

Алианц Банк България свали лихвите по депозитите си „Комфорт”, „Ускорение” и нарастващия „Три напред” с 0.20-0.30 п.п.

СИБанк свали лихвите за депозитите в лева с 0.20-0.30 п.п. за депозитите „Атрактивен депозит”, „Екстра”, „Доходен срочен депозит”, „Евродепозит”, „Топ депозит +”, „Растящ депозит +” и „Елит”.

Токуда Банк промени лихвените условия по депозит „Токуда Инвест”. Банката понижи с 0.25 п.п. предлаганите годишни лихви по депозитите в BGN и EUR. 

Креди Агрикол (Емпорики банк) свали лихвите по стандартните срочни депозити и депозит „Постоянство” с около 0.25 и 0.50 процентни пункта. Спря предлагането на депозитите „Развитие” и „Актив”. 

Промени има и при тарифите за преводи. Повечето банки вече увеличиха таксите за преводи на хартиен носител и намалиха таксите за он лайн преводи. От 1 ноември промяна в тези такси ще има и в СИБАНК.

Вътрешнобанковият превод на хартия между сметки на различни титуляри ще струва не 60 ст., а 80 ст. Превод по електронен път ще струва 30 ст., а не 50 ст., както е сега.

Междубанковите преводи чрез БИСЕРА (до 100 хил. лева) ще струват 1.60 лв. на хартиен носител (при 80 ст. сега) и 1 лев по електронен път. Сега таксата е 80 стотинки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!