БСП: ГЕРБ се готви да управлява чрез служебния кабинет

Елица Мартинова 01 март 2013 в 14:29 2645 1

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

„Личи стремежът на г-н Бойко Борисов и ГЕРБ да продължат да управляват и през служебното правителство. Ако искаме да говорим за независимо служебно правителство, което да работи в национален интерес, няма как да бъдат сменени само министрите“, заяви на брифинг в петък лидерът на левицата Сергей Станишев.

„Днес г-н Борисов директно призова зам.-министрите да се окопават на сегашните си позиции, за да продължава ГЕРБ да управлява чрез служебния кабинет“, допълни още Станишев в коментар по мнението на премиера в оставка, че служебният кабинет не трябва да сменя администрацията в министерствата.

„Предупреждавам президента, че ако този подход бъде запазен от служебния кабинет, ще дискредитира служебния кабинет в очите на българската общественост“, заяви още червеният лидер.

Станишев изрази съмнения и около състава на бъдещия Обществен съвет на президента. Според него няма ясни критерии за формирането на съвета, което крие опасност той да бъде доминиран от досегашната власт, срещу която хората са недоволни.

„Изобщо не са ясни критериите за формирането на този Обществен съвет. Там са включени много голям брой организации и институции, които така или иначе участвати досега са давали акъл на Министерски съвет. Всички работодателски организации, синдикатите – всички участват в Националния съвет по тристранно сътрудничество, който е постоянно действащ орган към МС“, обясни председателят на БСП.

Той бе категоричен, че в така предлагания състав Общественият съвет ще работи в същата посока, която е изкарала хората да протестират на улиците.

„Няма нито една организация, която се занимава с гарантиране на честни и свободни избори. Не са представени неправителствени организации, които да представляват една част от българското население, което е най-тежко ощетена – ромски организации. Какъв е този обществен съвет, измислен“, продължи с критиките Станишев.

По думите му е от изключителна важност служебният кабинет да бъде независим, за да изнесе истината за ситуацията на държавата след управлението на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови