АБВ подкрепя ДПС за мажоритарния вот, предложението на ГЕРБ било "мешано"

OFFNews 22 юни 2015 в 08:56 3523 4

„Етнизацията би могла да ни доведе до тежък конфликт”. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия тази сутрин. 

Георги Първанов ще предложи на парламентарната група на партията да подкрепи ДПС в идеята на партията всички 240 народни представители да се избират мажоритарно. Той уточни, че ако предложението на Движението за права и свободи не мине, АБВ ще търси подкрепа от там за собственото си предложение - 50/50 или 120 депутати да бъдат избирани на квотен принцип и 120 – на мажоритарен.

„За да бъдем коректни, ние подкрепяме някого, защото далеч преди всички аз говорех за мажоритарен вот, за което съм отнесъл много критики и удари, в това число и от лявото пространство. Още от 2008 година говоря. Но ние сега на този момент имаме формално предложение от АБВ за смесената избирателна система, 50/50. Това е друго, но то има своята връзка. Аз ще предложа на парламентарната група, да бъда коректен, защото нямаме още официално решение, да подкрепим идеята за 240 мажоритарни избраници“, заяви Първанов. 

Лидерът на АБВ смята, че идеята на ГЕРБ за смесена система е много неясна. „ГЕРБ говорят за смесена избирателна система. Но при тях е, извинявам се за свободния израз, малко мешана системата. Тоест, те вероятно са готови да приложат онова, което имахме 2009 г. 30 или може би 60, което е един палиатив, нещо, което по-скоро ще компрометира идеята“. 

Георги Първанов е на мнение, че формулираните от държавния глава въпроси за референдума за промени в изборния закон са на път да провалят идеята за пряката демокрация. Той определи формулировката на въпросите от страна на президента като неясна, несръчна или съзнателно несръчна. „Категорично трябва да има яснота, защото вие виждате, че започна един дебат, който по-скоро демотивира избирателите. Ще ги отблъсне и ще видите, че на изборите хората ще си гласуват органи на управление, за местните кмет и общински съвети и няма да посегнат към бюлетината за референдума“.

Георги Първанов коментира и законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева, който цели създаване на орган за борба с корупцията. Според него такова формирование няма да може да се справи със задачата си. „Първо, защото стеснява кръга на наблюдаваните от 120-130 000 души на 17-18 000 души, а за останалите ще отговарят съответните министри и кметове. И второ, защото ще бъде едноличен орган, чийто шеф се назначава от премиера и утвърждава от президента, което ще го направи зависим от тях“. Председателят на ПП АБВ отправи критика и към възможността, заложена в документа на Кунева, за подаване на анонимни сигнали, които да бъдат предмет на анализ и работа на комисията. Той смята, че тази възможност за анонимност ще се използва за „лов на вещици” и разчистване на сметки между политически опоненти, а и ще затлачи системата. 

По повод ратифицирането на договора с международни банки за посредничество при емитирането на външния държавен дълг до 16 млрд. лв., атаката срещу документа в Конституционния съд (КС) и подкрепата на АБВ по предложената за целта подписка, Георги Първанов обясни, че това е акт на последователност от страна на формацията. „За да покаже своята последователност, за да докаже, че няма нищо задкулисно в това, АВБ даде рамо на БСП, за да изчисти правно въпроса. Но има нещо по-важно дори от правните аспекти. АБВ е единствената партия в момента, която следи, ние създадохме механизъм, с който следим операциите по дълга“, каза Първанов и припомни, че партията е първа и единствена, която е реагирала на действията на финансовия министър по първите операции с изтегляне на няколко милиарда и продължава да следи случващото се около дълга.

Относно разрушаването на незаконните ромски постройки, той каза, че трябва да се намери начин тези постройки да се разрушат, но също така хората с разрушени домове да се настанат някъде, а не да останат на улицата.

"На улицата те ще бъдат още по-страшен контингент, отколкото са сега", прогнозира Първанов.

По въпроса с гласовете на ромите на избори, лидерът на АБВ заяви, че не би си партнирал с Цветелин Кънчев, който е отправил безброй обиди по негов адрес.

„Проблемът не е в това, че има ромски формации, а че се създаде технология за купуване на изборите. Има партии, които купуват масово гласове. Покупко-продажбата не става само в ромската махала”, каза Първанов и даде за пример Пернишкия регион, където ДПС има десетократно увеличаване на гласовете, „при положение че там няма турско население”.

Той прогнозира, че конфликтът от столичния квартал „Орландовци” няма да бъде последният. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови