Show Me the Money!*

Петър Якимов 07 април 2014 в 13:26 4566 0

Петър Якимов, Легия "Антимафия"

Помните ли как преди изборите през 2013 г. основна тема на БСП, председателят ѝ Сергей Станишев и номинираният за премиер, финансистът Пламен Орешарски, повтаряха, че от контрабанда се губели над 1,5 млрд. лв. ежегодно? Помните ли, че масово се обясняваше, че доказания финансист Орешарски знае как да управлява публичните финанси и тези пари могат да бъдат събрани?

Е, добре че помните, защото в БСП и в правителството отдавна са го забравили.

Действията показват, че правителството на Пламен Орешарски очевидно няма нито ресурса, нито волята и намерението да намали ръста на контрабандата у нас. Доказателство за това са, както приетата приходна част в бюджет 2014 в частта акцизи на стоки като цигари, алкохол и горива, така и резултатите за първото тримесечие на 2014 г. 

През изминалите години, а и в хода на предизборната си кампания БСП активно критикуваше нивото на контрабанда в страната ни, сочейки че тя се покровителствува от най-високите етажи на властта в кабинета Борисов. За 2013 г. събраните акцизи от горива, тютюневи изделия, алкохол и от други акцизни стоки - ел. енергия, въглища и кокс са общо 4,055 млрд. лв. като дори не успяха да изпълнят актуализирания си бюджет.

Сергей Станишев многократно заявяваше, че при предишното управление само от контрабандата на цигари държавата губи акциз на стойност 1,5 милиарда лева годишно, а още 500 милиона се крадат от акциза на горивата. Тоест, българската хазна е ощетена с близо 2 милиарда от невнесен акциз на стоки, станали обект на контрабанда.

Изненадващо в бюджета 2014 г., днешните управляващи заложиха същите очаквани приходи от акцизни стоки, както през 2013. В новият бюджет тези приходи са за 4 млрд. 378 млн. лева, а за 2013г., когато по техните думи се ширеше безнаказана и нагла контрабанда, пълнеща партийните каси" заложените приходи бяха 4 млрд. 310 млн. лева.

Това означава няколко неща.

Първо - че правителството на Орешарски явно се отказва от борбата с контрабандата на акцизни стоки у нас.
Второ - че сегашните управляващи вече нямат нищо против контрабандата да продължава да се "шири нагло и безнаказано и да пълни партийните каси" - само че сега на партиите от новата тройна коалиция.

И това не е всичко, както се казва в една популярна телевизионна реклама.

За първото тримесечие, независимо че общите приходи са по-високи с около 60 млн. лв. от първото тримесечие на 2013 г., статистиката показва, че са обмитени с приблизително 100 млн. къса по-малко отколкото през 2013 г. След силния месец януари, в който приходите от тютюневи изделия са 175 млн. лв., следват 2 месеца, в които приходите са средно по 100 млн. лв на месец. Преведено във вид на обмитени късове означава: януари – 1,1 млрд. къса, февруари и март – средно по 650 млн. лв.

Обяснението за тези тези отклонения не е, че българинът пуши 2 пъти повече през януари, отколкото през февруари и март, а че Агенция "Митници" и политически лица са се уговорили с големи търговци на тютюневи изделия да обмитят по-голямо количество през януари (с цел най-обикновена показност), което моментално се компенсира през следващите два месеца.

В интерес на истината, тези не са първите управляващи, които използват елеменарни трикове с цел „напудряне” на статистиката. Определено „цар на уговорките” беше предишния директор на Агенция Митници – г-н Ваньо Танов. Дейността му е добре изучавана от сегашното ръководство на митниците и държавата и е оценена по достойнство като се прилага безотказно. Още един пример в тази посока е, че ВЕЧЕ на официалната интернет страница на Агенция Митници никой гражданин не може да намери събраните приходи. Нищо ново – и г-н Танов ги скри в момента, в който се разбра, че под неговото ръководство контрабандата се развихря със страшна сила и е на исторически пик.

За да не бъдем обвинени в манипулативно изнасяне на информация, прилагаме официалната статистика на митниците и МФ по години:

Приходи, обложени късове и средна акцизна ставка на тютюневите изделия период 2008–2014 г.

И още нещо, от което всеки може сам да си направи изводите дали се управлява в полза на обществения интерес, независимо да става дума за ГЕРБ или БСП:

Увеличение на акцизната ставка 2013/2008 – 97%
Увеличение на приходите 2013/2008 – 5,2%

Увеличение на акцизната ставка 2013/2009 – 51,9%
Увеличение на приходите 2013/2009 – 0,9%

При задъжаните количества, предназначени за нелегално разпространение, приходната агенция отново не може да се похвали с особен успех. За първите 2 месеца на годината са успели да заловят почти един камион. С други думи, както биха казали специалистите, ако продължават така на годишна база ще съберат почти 6 камиона, което си е 50%-ово увеличение спрямо заловените 4 камиона през 2013 г., но са далеч от митичния успех на Ваньо Танов от цели 8 камиона за 2012 г.

Задържани цигари - предназначени за нелегално разпространение /брой късове/

След като г-н премиерът е определено доволен от резултатите в приходната част, както и в действията на последното ръководство на Агенция Митници в борбата с контрабандата, вероятно е доволен и от резултатите в борбата с наркотрафика. Неведнъж сме писали как следствие на една административна реформа на г-н Танов със знанието и одобрението на тогавашния Премиер г-н Борисов, бяха закрити самостоятелните отдели за борба с наркотрафика в митниците. Резултатите не закъсняха и още за 2011 г. бяха заловени цели 650 грама кокаин, а заловения хероин спадна до 129 кг за година, независимо че и децата вече знаят, че основния трафик на хероин към Западна Европа минава през Балканите и най-вече през България.

Също така неведнъж сме твърдяли, че основния ни политически проблем с влизането ни в Шенгенската зона е точно борбата с наркотрафика, трафика на хора и сигурността по границите ни. Задокеанските ни партньори от Държавния департамент за четвърта поередна година публикуват унищожителни констатации в докладите си по тази тема, а доклад на ЕК ни сочи за основен производител на амфетамини.

Видно от официалните справки на Агенция Митници обаче за цялата 2013 г. са заловени 10 (ДЕСЕТ) грама амфетамини (вж. справката). 

Източник: Агенция Митници – в кг

Обяснението и за този безспорен „успех” е в липсата на самостоятелност на отделите, както и в размитата отговорност. Професионалното и експертно ръководство на Агенция Митници, за което пряка отговорност носи г-н Орешарски, а политическа отговорност – г-н Станишев успя на 10-ия месец след изборите да достигне до нормативно уреждане на въпроса със самостоятелността. В официално съобщение на Агенция Митници от 02.04.2014 г четем: „Създава се нова дирекция „Професионални стандарти и контрол“, която ще се бори с корупцията в Агенция „Митници“. Митниците реорганизират и отдела за разузнаване и разследване. Там ще се обособят пет отдела – за разузнаване и разследване на митнически и валутни нарушения; за разузнаване и разследване на акцизните нарушения; административнонаказателна дейност и разследващи органи; отдел за координация и мобилен контрол и отдел за митническо разузнаване и разследване на наркотици, оръжия и прекурсори.

Служителите за борба с наркотрафика са отделени в самостоятелни отдели, към които преминава и обслужването на рентгеновите системи. Създават се и 21 централизирани мобилни митнически групи, които се ръководят от оперативен център в Централно митническо управление.”

Това е похвално, но разумния човек би попитал – Това ли успяхте да свършите за 10 месеца? Кой носи отговорност за това, че сегашното ръководство с много мъки беше назначено в края на 2013 г. или че предишния директор преседя на поста 2 месеца? И защо по дяволите за 10 месеца Министъра на финансите, Министър –Председателя или депутатите от БСП начело с г-н Станишев не иницираха тази доста елементарна реформа?

В крайна сметка ефективността на митниците се мери по няколко параметъра – приходи в бюджета, заловени контрабандни стоки и заловени наркотици.

Изводът е, че въпреки демонстрирания политически непукизъм БСП усърдно се готви за избори. И трябват пари, за да се осигури народната любов. Затова отново се следва златното правило от годините на българския преход: Далеч по- добре е да сложиш ръка върху контрабандата, отколкото да се бориш с нея.

_____________

*Покажи ми парите (англ.), заглавието е на автора

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови