Der Spiegel: 1/3 от икономиката на България е в ръцете на Русия

OFFNews 12 май 2014 в 14:07 9672 22

Сергей Станишев и Владимир Путин по време на управлението на Тройната коалиция

Снимка БСП

Вътрешни доклади на правителството на Германия предупреждават, че Русия използва България като мост към Европейския съюз, пише онлайн изданието на германския седмичник der Spiegel.

Една трета от икономиката на България, пряко или косвено, зависи от Москва, пише още изданието, позовавайки се на свое собствено разследване.

Управляващото мнозинство на социалистите и партията на турското малцинство се счита за верен помощник на Москва. Сред управляващите има стари кадри от комунизма, служители на бившата Държавна сигурност и богати български олигарси, които са сред любимите бизнес партньори на руския президент Владимир Путин.

Връзката на управляващите с Русия е толкова здрава, че Москва влияе пряко върху законодателството на България, продължава с анализа си der Spiegel. През изминалата седмица излязоха наяве секретни писма, изпратени от руската енергийна компания „Газпром“ до енергийното министерство в София. В тях руската компания задава юридически формули, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток“.

Шрьодер на посещение в София

Българското правителство пренебрегна ЕК и чрез законови промени изключи българската част от тръбата по „Южен поток“ от европейското законодателство. Комисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер се срещна с енергийния министър на България.

Сега нещата ще бъдат решени на експертно ниво, обясни Йотингер: „Ако България все пак приеме промените за „Южен поток“, ние ще реагираме решително и чрез правни действия ще наложим спазването на европейските закони.“

Пренебрегвайки опасенията, че правителството на България е все по-подвластно на Русия, водещият кандидат на ПЕС Мартин Шулц посети предизборната кампания на управляващите в страната социалисти. Следващата седмица, за да подкрепи кампанията за евроизборите на българските социалисти, в страната ще пристигне и бившият германски канцлер от социал-демократическата партия Гергард Шрьодер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!