Християните по света преследвани както никога досега

OFFNews 28 юли 2015 в 15:13 14062 14

Снимка Reuters

Християните са изправени пред нарастващо гонение по целия свят, подклаждано основно от ислямски екстремисти и репресивни правителства, които доведоха дотам папата да предупреди, че това е "форма на геноцид" и че може да се говори за "религиозно-етническо прочистване", пише Guardian.

Мащабът на нападенията над християни в Близкия Изток, Субсахарска Африка, Азия и Латинска Америка разтревожиха организациите, които следят религиозните преследвания, с констатацията, че през последните години има значително влошаване.

Наскоро, при своето пътуване до Латинска Америка, папа Франциск каза, че е смаян "да видя как в Близкия Изток и на други места по света много от нашите братя и сестри са преследвани, измъчвани и убивани заради тяхната вяра в Исус".

"В тази Трета световна война, която преживяваме, се извършва форма на геноцид, който трябва да спре."

200 млн. християни в над 60 държави по света се сблъскват с рестрикции, дискриминация или направо преследване. Това е един от 10 сред 2.2 млрд. християни по света. Християнството обаче остава вярата с най-много последователи.

Сред страните, където религиозната свобода е жестоко погазвана са Сирия, Ирак, Иран, Египет, Северна Корея, Китай, Виетнам и Лаос, Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Бурма, Куба, Колумбия, Мексико, Еритрея, Нигерия, Судан. Там преследването на християни включва убийства, изнасилвания, мъчения, дискриминация и социално изключване.

Едно от последствията е "форма на религиозно-етническо прочистване на християнските общности", казва Джон Потнифекс от католическата организация, която извършва мониторинг на преследването на християни "Помощ за църквата в нужда" (ACN).

През последните 15 месеца броят на бруталните атаки подчертаха прицелването на ислямските екстремисти към християните в Близкия Изток и Африка. Те включват:

• отвличането на над 270 нигерийски ученички;

• обезглавяването на 21 египетски коптски християни в Либия и други нападения на бойци на Ислямска държава в Ирак и Сирия;

• убийството на 147 души в университетския кампус в Гариса, Северна Кения.

В допълнение, Мериам Ибрахим беше осъдена на смърт в Судан, въпреки напредналата й бременност, заради предполагаемо отстъпничество, предизвиквайки протести по целия свят. Впоследствие й беше позволено да напусне страната.

Но групите за мониторинг казват, че насилието спрямо християни отива много отвъд нашумелите случаи.

Според Pew Research Center, християни са измъчвани заради вярата си в 102 държави. Последователите на нито една друга религия не е подложена на подобно преследване.

Консултативният съвет по религиозни свободи към правителството на САЩ препоръча тази година осем страни да бъдат добавени към списъка със страни, където ситуацията е особено тревожна: Централноафриканската република, Египет, Ирак, Нигерия, Пакистан, Сирия, Таджикистан и Виетнам.

Годишният доклад за религиозните свободи за 2014 г. на ACN посочва, че има влошаване в 55 страни и особено в шест от тях: Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Судан и Сирия.

"Въпреки че мюсюлманите също са подложени на ужасно и систематично преследване... и еврейските общности също страдат от увеличеното насилие срещу тях, християните са най-преследваната група", пише в доклада.

Организацията Open Doors обяви, че 4344 християни са били убити заради вярата си в рамките на 12 месеца (до ноември 2014 г.) и 1062 църкви са били нападнати. Преследването се е увеличило в 24 държави през последната година, а Кения, Судан, Еритрея и Нигерия са в челната десетка. Северна Корея оглавява списъка през последните 13 години. Там десетки хиляди християни са прогонени, измъчвани, арестувани, убити.

Китай, където християните също са подложени на преследване, напрежението нараства и през последните дни имаше протести на църковни лидери, включително заради кампанията на властите да се свалят кръстовете от църквите в Източен Китай.

През 2014 г. имаше и някои неочаквани прояви на преследване. Сред тях беше убийството на католически свещеници в Мексико, което предизвика изявление от Ватикана, според което страната е най-опасната за католиците в Латинска Америка.

Мощни криминални групировки също виждат в църквите като мишена за изнудване и пране на пари. Нападенията срещу свещеници в Мексико са се увеличили с 80% от 2012 до 2014 г., според данни на местни организации.

Някои членове на неправителствени организации и църковни лидери признават, че опасността от религиозно преследване може да се разглежда като сблъсъкът на цивилизациите в днешно време, титанична битка между исляма и християнството, която носи риск от поляризация на хората с различна вяра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!