Сравнение между прогнозите на социолозите и резултатите от изборите

Владимир Йончев 30 май 2014 в 21:18 49080 41

Изследване от 9 март 2014 г. на Института за модерна политика за резултатите от Евроизборите

Преди изборите обещах да напиша този текст, а никак не ми се пише.

Изключително много ценя българските социолози и ги смятам за много кадърни и точни. Някои от тях са мои преподаватели в Университета, научили са ме на много и никак не искам да ги маскаря.

Въпреки това смятам, че е нужно да се опише перверзията, в която участваха социолозите в последната година, за да им се напомня всеки път, когато се изкушат да се впускат в подобни преживявания.

За първи път, откакто наблюдавам избори, професията на социолога е толкова унизена. Социология нямаше. Имаше опорна точка, с която трябваше да се облъчи избирателя, за да се легитимира купуването на гласове и фалшифицирането на изборите.

Тук трябва да направя едно огромно уточнение, защото не всички агенции са еднакви:

Две социологически агенции през цялото време измерваха тенденции, които бяха реалистични и се доказаха в изборите. Това са Алфа рисърч и Екзакта.

Някак си по средата остана Галъп, която в повечето си изследвания показваше вярната  тенденция, но я обвързваше с процента гласували и според него даваше шанс за победа и на ГЕРБ, и на БСП. Галъп обаче е единствената агенция, която прогнозира с голяма точност доброто представяне на ДПС. Във финалната си прогноза за изборите Галъп дава 370-420 хил. гласа за ДПС. 

Групата на агенциите с неточни прогнози не е еднородна. Там има агенции, които очевидно имат грешка в методиката, породена от новата изборна ситуация, в която факторът купуване на гласове и корпоративен вот не е отчетен.

Други пък очевидно използват данните за надъхване на електората и предпочитат ролята си на партийци вместо на социолози, но това не се случва за първи път. Винаги имам едно наум, когато чета изследванията на Юрий Асланов (Афис), но съм сигурен, че все пак е направил коректно изследване, само представянето пред журналистите трябва да се слуша с повишено внимание и да се вглеждаш по-дълбоко в данните.

Трети пък откровено объркаха социологията с проституцията и лично аз всеки път се питах правили ли са изобщо изследвания или само са разтръбили опорните точки.

Поводът, по който обещах да напиша този текст е това изследване. Правено е на 9 март 2014 г. от Института за модерна политика на Борислав Цеков.

В това изследване няма почти нищо вярно. Според института на Цеков първи са БСП с 4 пъти и половина по-висок резултат от ДПС, а ДПС са чак четвърти след Бареков, като хващат почти същият процент като АБВ.

В текстовото обяснение на изследването се казва, че евродепутати ще имат между 3 и 5 партии. Т.е. че е много вероятно ДПС да няма нито един евродепутат.

Реформаторският блок остава зад АБВ, няма никакъв шанс за мандат и има почти същия процент като Атака, която от своя страна изпреварва НФСБ два пъти и половина.

Данните на ИМП сочат, че 25,7% няма да гласуват, а 11,5% още не са решили за кого да гласуват.
Тук няма да търсим под вола теле и да обясняваме, че негласувалите всъщност са 65%, защото това разминаване е характерно за всички изследвания на всички избори и не зависи от професионализма на социолозите. Но за да получим сравними с изборния ден данни, следва да извадим тези 37,2% негласуващи и да преизчислим дадените в графиката резултати за партиите като ги умножим с коефициент 1,45.

Получава се следният резултат:

БСП - 27,2%

ГЕРБ - 26,1%

ББЦ - 11,6%

ДПС - 6,2%

АБВ - 5,7%

РБ - 5,2%

Атака - 4,4%

НФСБ - 1,7%

А ето и истинските резултати от изборите:

Вместо да изостават с 1%, ГЕРБ бият БСП с 11,5%. Вместо да са четвърти на ръба на бариерата, ДПС са трети на процент и половина от втория и за малко да го изместят. Вместо АБВ да са пети с шанс за място е Европарламента, на тяхно място са Реформаторския блок, които Цеков твърдо бе закотвил под чертата. Вместо предречените й 4%, Атака има под 3 и не само, че не изпреварва 2 пъти и половина НФСБ, а е зад него.

В изследването има и едно голямо вярно попадение - процентът на ББЦ е улучен доста точно.

Месец по-късно - на 16 април 2014, Борислав Цеков публикува друго "изследване":

В него за "достоверност" все пак ГЕРБ изпреварва с няма и процент БСП, но въпреки очевидните настроения сред обществото, останалите опорни точки остават същите:

- Разликата между първия и втория е в рамките на статистическата грешка.

- Бареков бие ДПС, които са на ръба

- Реформаторският блок е под чертата

- Пред РБ вече са и Атака, които са на ръба да вкарат депутат и вече изпреварват над 3 пъти и половина преките си конкуренти от НФСБ.

Тук си позволявам едно леко отклонение и малка подсказка как по косвени белези да разбирате кога данните са напълно измислени. Процентът на хората, които не са решили за кого да гласуват е спаднал на 2,7% - с над 4 пъти за един месец.

Първо резултат, в който само 2% се колебаят няма да получите и на въпроса "С колко лъжички захар пиете кафето си?". И второ - в социологията чудеса за един месец не се случват. Да се промени един резултат четирикратно е невъзможно.

На 16 май ИМП публикува нова прогноза. В нея пак "БСП надмина ГЕРБ, Бареков по-напред от ДПС".

Цеков не е единственият, който вещаеше подобни резултати. Залпово това направиха и други. Опорните точки винаги бяха едни и същи: БСП е пред ГЕРБ и Бареков е пред ДПС. Реформаторският блок е малко под чертата и ще похабите гласа си, ако го пуснете за него. Ако все пак искате да гласувате рисково - по-добре за АБВ.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!