Министерството на отбраната още поддържа най-скъпата администрация в страната

Юлиан Христов 04 март 2015 в 09:28 5021 5

Министерството на отбраната още поддържа най-скъпата администрация в страната

На фона на орязаните пари за отбрана, Министерството на отбраната продължава да поддържа една от най-скъпите администрации в страната, показа проверка на OFFNews.

Става въпрос за военните, пенсионирани по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), и назначени повторно на работа в администрацията. За проблема писахме още в началото на 2013 година, а той беше оповестен официално и от служебния министър на отбраната Тодор Тагарев през пролетта на същата година. Въпреки това тази категория служители продължава да тежи на министерството, за което намекна и военният министър Николай Ненчев.

Пенсионираните по военния закон получават максималната пенсия за страната. За 2015 г. таванът е 910 лв. (три минимални работни заплати). В същото време, обикновено тези хора се назначават на ръководни длъжности в системата на МО по Закона за държавната администрация. Според финансисти от ведомството повечето от тези хора добавят към пенсиите си между 1500 и 1900 лв. заплати. Същевременно, млади бакалаври и магистри са щастливи, ако си намерят работа като бармани, готвачи или сервитьори.

Предистория

Практиката пенсионираните военни да се приютяват в администрацията е от години, но достигна своя пик през 2010-та. Точният им брой не е ясен и до днес, защото две поредни правителства крият тази информация от медиите. Но по данни на синдикатите към 2011 г. те са заемали 400 от общо 980 щатни бройки - цивилни и военни - в Министерството на отбраната.

През 2012 година министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, в присъствието на финансовия министър Симеон Дянков, обяви, че е освободил всички служители на МВР, придобили право на пенсия, с изключение на пилотите на хеликоптери, тъй като МВР не произвежда такива кадри. Министерството на отбраната обаче остана незасегнато от подобни реформи. Нещо повече – то и досега е определяно като пансион за пенсионери.

Освен в централната му администрация раздут е щатът на военните пенсионери и в Централното военно окръжие, Военната полиция и Изпълнителната агенция „Военни клубове и военнопочивно дело“. Информацията за точния брой на наетите пенсионирани военни остава забулен в мъгла. Не е ясно и дали ръководството на МО смята да се справи с този проблем или при нужда отново вместо пенсионери ще съкращава по-млади военни или цивилни експерти.

Че ще се наложат съкращения, е ясно още от края на 2014 г., когато бе приет бюджетът за 2015 г. и от който е видно, че парите за заплати в МО няма да стигнат за последните два месеца от годината. Изискването за съкращения дойде и директно от финансовия министър Владислав Горанов, който изпрати писмо на 9 февруари с искане за 10-процентни съкращения във всички администрации. Изпълнението на изискването предполага промени в Устройствения правилник на МО, чийто обновен вариант трябва да влезе в сила най-рано от 1 април.

Актуализация на бюджета е наложителна, ако не и вече планирана, ако се вярва на думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети София в началото на годината. Ако тази актуализация не се случи, ще се наложат драстични съкращения и армията, която в сравнение със съседните войски на Балканите, може да се нарече символична, ще бъде досъсипана.

Освен финансовото натоварване на администрацията, тази категория служители обтяга и отношенията във ведомството, защото те често са пречка за кадровото развитие на други, по-млади служители. Едновременно с това те заемат едновременно мястото на цивилен експерт и на новозавършил студент.

В същото време, решението на проблема не е трудно - на първо време може да се спре девоенизирането на длъжности за "наши хора", излизащи в пенсия по пределна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови