Конспирацията "Южен поток"

OFFNews 08 май 2014 в 15:52 2307 23

Южен поток

Снимка http://www.gazprom.com/

Авторите на този текст са икономистите от Реформаторския блок Светослав Малинов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов и Петър Славов. Той се базира на прочетеното в протоколите, стенограмите и договорите по проекта "Южен поток", получени по Закона за достъп до обществена информация от Министерството на икономиката и енергетиката след съдебно решение. Ето фактите, част от които до момента не са били известни на българската общественост.

С писма 99-00-480/28.08.2013 и Е-93-00-1304/28.08.2013 до МИЕ, компанията “Южен Поток Транспорт b.v.“ (с мажоритарен собственик “Газпром”) прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

На 31 октомври 2013 г. е подписан Протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който "Южен поток" ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, те НЕ се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.

На 19 февруари 2014 г. Таско Ерменков и Явор Куюмджиев от БСП внасят Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (вх. номер  454-01-23), с който се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката.

Съгласно законопроекта им за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона: раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма „а“, чл. 170, чл. 172 - 172е и чл. 197 и т.н.

С писмо 12-00-372/03.04.2014 г. ДАНС и с писмо 04-04-32/28.03.2014 г. МВР искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по "Южен поток".

Коментарът на икономистите е следният:

"Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове. Ясно личи, че те обслужват частен интерес.

Целта им е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категори “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока.

Внесените предложения на депутати от БСП няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство.

Очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност.

Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на Газпром и Кремъл не само в Европа, но и в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!