Какво е състоянието на ПИБ 5 месеца след атаката срещу банката

OFFNews 06 ноември 2014 в 09:55 38305 22

Владимир Каролев

Снимка Стефан Марков/Булфото

Владимир Каролев

Какво е състоянието на една от най-големите банки в България - Първа инвестиционна - след атаката срещу нея през юни 2014 г., породена от слухове за финансова нестабилност и причинила масово теглене на средства? Отговор на този въпрос дава икономистът Владимир Каролев, който публикува информация за преговорите между ЕК, МФ и ПИБ по повод връщането на отпуснатите 1.2 милиарда лева ликвидна подкрепа в личния си Фейсбук дневник. Препечатваме текста му 1:1.

Миналата седмица са приключили последните съгласувателни дейности между Европейската комисия, Министерство на финансите и Първа инвестиционна банка по уточняване плана за възстановяване на ликвидността, дадена на ПИБ. Както всички виждаме, новият и старият кабинет са с по един крак във и извън властта, така че не съм сигурен дали от Министерство на финансите ще успеят да обяснят точно какво се случва. Затова, накратко:

1. ПИБ е била одитирана от посочен от ЕК международен консултант и след като се е доказало, че няма капиталов проблем, а стресът е плод на паника на вложители резултат на външна (и вероятно криминална) атака, Европейската комисия одобрява по искане на българската държава ликвидна подкрепа.

2. ПИБ я получава в размер от 1.2 милиарда лева на 30 юни (понеделник, когато и тегленията спират), след като сама преминава през кризата до предходния петък (27 юни) и изплаща почти 1 милиард лева със собствени средства.

3. Стандартната практика, приета от ЕК, е ликвидна подкрепата да се връща за срок от 3-5 години. В този случай, поради факта, че банката няма вътрешни капиталово проблеми, управлението на ПИБ само е пожелало по-кратък срок.

4. БНБ, Министерството на финансите, ПИБ и Европейската комисия (която има последната дума) са решили срокът да бъде 18 месеца, като 300 милиона се върнат още този месец (ноември).

5. Планът е предаден в окончателен вариант на Европейската комисия и се чака административното одобрение на новия комисар Маргарета Вестагер.

6. През тези 18 месеца в ПИБ ще работи европейски надзорник, който ще следи почти всички дейности на банката. Практически, ПИБ влиза в Европейския банков надзор много преди България и ще бъде най-строго контролираната и надзиравана банка в България.

Това са фактите, които очаквам Министерство на финансите да публикува (някъде) идните дни (разбира се, тези по точка 1 и 2 вече бяха изнесени официално от министър Порожанов). Всички други интерпретации са неверни спекулации и моля не им се връзвайте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews