Защо никой не записа в предизборната си програма, че ще краде пенсии?

Владимир Йончев 16 декември 2014 в 13:22 13083 40

Бойко Борисов и Пламен Димитров

Снимка БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов и председателят на КНСБ Пламен Димитров, които в неделя вечер си стиснаха ръцете да национализират парите на хората за допълнителни пенсии

Ако през 2013 г. БСП бяха записали в предизборната си програма, че ще дадат ДАНС на Делян Пеевски, протести нямаше да има. Никой няма право да протестира срещу нещо, което е обещано, хората са гласували за него и е изпълнено.

Протестите избухнаха, защото едно се обещаваше предизборно, друго се направи след изборите.

Е, има една "малка" подробност - ако БСП бяха записали, в предизборната си програма, че първата им работа ще е да направят Делян Пеевски шеф на ДАНС, никой нямаше да гласува за тях.

Никой нямаше да гласува за ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, ако честно в предизборните си програми бяха написали, че една от първите им работи като вземат властта ще е да откраднат пенсиите. Защото тази национализация на втория стълб, за която се договориха Бойко Борисов и синдикатите, си е кражба в обем, сходен с кражбата от КТБ и дори по-голям, а като технология напомня начина, по който Андрей Луканов открадна парите на пенсионерите през 1990 г. И начина, по който Симеон Дянков открадна парите на Здравната каса при предишния кабинет на ГЕРБ.

Платформи

ГЕРБ не са обещавали в предизборната си програма да крадат парите ни. Напротив. В нея се казва:

Наложително е бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа.

Тоест увеличаване на възрастта за пенсиониране и увеличаване на частта от вноската, която работещият плаща, докато се достигне съотношение 50:50 между работещия и работодателя.

Програмата на Патриотичния фронт изобщо не се занимава с подобни въпроси.

В програмата на АБВ, откъдето е социалният министър Ивайло Калфин, има доста неща по темата пенсии, но нито дума за национализация. Даже се говори за премахване на тавана на вноските, което е именно подкрепа за втория стълб.

В програмата на Реформаторския блок директно се говори за:

Съответствие между вноските и получаваните пенсии;

и

Спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите;

С други думи - намаляване на вноската към НОИ (разходопокривната схема) и увеличаване на капиталопокривните вноски към частните фондове.

Много пъти съм се питал защо се пишат тези програми при положение, че не се спазват. Отговорът ми е, че избирателят сам си е виновен. Нито ги чете, нито следи дали се спазват.

Пенсионната ни система накратко

В българската пенсионна система има 3 стълба.

Първият е задължително държавно осигуряване. Той е разходопокривен. Сегашните работещи внасят осигуровки, от които се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. С други думи - аз плащам пенсията на баба ми и се надявам, че като стана на 70, внукът ми ще плаща моята.

Този модел има един огромен порок - почти няма връзка между внесените пари и размера на пенсията. Заради това всички са склонни да укриват осигуровки. Ако просто се водят на работа с минимална заплата, все ще изкарат някаква пенсия. А какъв ще е размерът им зависи много повече от внуците им, отколкото от техния принос.

За да се омекоти този вреден ефект, се създаде вторият стълб. Родените след 1960 г. внасят 12,8% от заплатата си в бездънната каца на НОИ, но внасят 5% в лична партида в един от седемте универсални пенсионни фондове.

Така първата ти пенсия зависи от това колко ще ти отпусне държавата, но втората ти пенсия зависи от това колко си внесъл.

Има и трети стълб. Той е същият като втория, но докато вторият е задължителен, третият е доброволен.

Колко пари се събраха

Вноската за втора пенсия се трупа вече 14 години. Плащат я всички, родени след 31 декември 1959 г. - т.е. вече 80% от работещите. За това време по всички лични партиди са се натрупали няколко милиарда лева. Ето тези пари сега ще се откраднат.

Като всяка едра кражба, и тази не би била възможна без телешкия възторг и овчата целеустременост на ограбения.

Аргументът, който ще бъде изтъкнат е, че от въпросния втори стълб досега са се формирали мижави приходи и надбавката към пенсията едва ли би била повече от 30-40 лева.

Това е вярно. Вноската отскоро е 5%, а допреди няколко години беше 4% и дори 3%. А вноската към НОИ е 17,3%, а беше повече - стигаше и до 22% от заплатата. Години наред, дори по време на левите управления на БСП (2005-2009 г. и 2013-2014 г.) се водеше дебат дали съотношението да не се повиши в полза на частните капиталови вноски. Това че се повиши само с 2/3, си го обяснявахме с това, че БСП са комунисти, леви популисти и какви ли не.

Ако БСП си бяха помислили да национализират пенсиите, щяхме да ги обявим за сталинисти, живковисти, путиноиди и да изпочупим "Позитано" 20.

Когато преди 2 месеца ми казаха, че ГЕРБ се готви да национализира пенсиите, не повярвах. Казах си, че и при тях, като във всяко стадо, има мърша, ама чак такива кретени не са. Звъннах, за всеки случай, на няколко специалисти, те ми се присмяха и ми обясниха, че това не само е малоумно, но е и невъзможно.

Явно всички подценяваме войнстващото малоумие.

Вероятно ГЕРБ ще измислят зарибявки, за да подтикнат хората доброволно да си сложат главата в торбата. В колаборация с КНСБ може да спретнат още един протест, на който хората нямат представа за какво викат. Понеже темата е трудна за обяснение, много от хората ще се подведат. За най-младите секирата вече е приготвена - ако до 1 година не си изберат частен фонд, парите им се прехвърлят в НОИ.

Преди 2 седмици Андрей Райчев каза, че ГЕРБ са партията на БИВШИТЕ комунисти. Не съм съгласен с него. Национализация на пенсиите може да направи само партията на СЕГАШНИТЕ комунисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews