Д-р Емануил Найденов: Отваряме център за лечение на мозъчен тумор до края на 2013 г.

Вероника Шербанова 16 януари 2013 в 19:05 15040 7

Д-р Емануил Найденов
Д-р Емануил Найденов

Д-р Емануил Найденов е неврохирург в Клиниката по неврохирургия при Университетска болница „Св. Иван Рилски” в София. Чрез основаната от него фондация „Остани“ се набират средства за създаването на референтен център, в който да се прилага методът на специфичната имунотерапия, позната още като ваксина срещу рак на мозъка. Терапията беше приложена на трима българи, които благодарение на средства от фонда заминаха на лечение в Белгия.

Д-р Найденов е познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis.

Д-р Найденов, разкажете ни на какъв етап е изграждането на референтния център за прилагане на метод на специфичната имунотерапия в България.

Опитваме се да изградим референтния център повече от две години вече. В неделя министърът на здравеопазването обяви официалната позиция на здравното министерство и тя е позитивна. Те одобряват проекта за 700 000 лева към Министерство на здравеопазването, който сме подали за финансирането на центъра, така че от началото на февруари очакваме тези средства да започнат да постъпват. Тогава ще започне и самият процес на реконструкция на помещенията в болница „Св. Иван Рилски“, които са налични, както и закупуването на апаратура. Оборудването се състои от специфична апаратура, която е необходима за обработването и култивирането на имунокомпетентни клетки, които се обработват и се връщат в организма на болния, където са способни да търсят и унищожават остатъчните туморни клетки. Лечението е амбулаторно и не се налага пациентите да остават в болницата.

Има ли български лекари, обучени да извършват тази процедура?

Двама български имунолози в края на миналата година преминаха курс на обучение в Белгия и те ще бъдат в състояние да приложат методиката тук. Разбира се, в началото ще бъде със съвместно участие с белгийски колеги, които ще дойдат тук на място. Идеята ни е в бъдеще да има непрекъснат контрол от тяхна страна, което ще гарантира, че ще получим същия ефект, който те получават в Белгия.

Кога се очаква да заработи референтния център?

Според оптимистичния сценарий референтният център трябва да е готов до средата на годината, а според реалистичния – до края на 2013 г.

Колко ще струва поставянето на ваксината срещу рак на мозъка?

Според предварителните изчисления курсът на лечение в България ще струва 3500 лева, което е почти 20 пъти по-евтино от лечението в Белгия. Цената включва реактивите и част от труда на персонала. Това е цялата сума, която ще бъде необходима за терапията, тъй като основният разход идва от самото изготвяне на ваксината. След това отделните дози биват замразявани при нужда и на определени периоди се размразяват, така че самото им съхранение не коства допълнителни средства, които е необходимо да се доплащат. Надяваме се в един момент тази сума да бъде покрита от МЗ или от здравната каса, така че пациентите да не заплащат нищо. Това би могло да стане още тази година, въпрос на разбиране и на добро желание от страна на заинтересованите институции.

Какво е състоянието на българите, които се лекуват вече с ваксината за рак на мозъка?

Всички те са в много добро състояние. За момента резултатите са бих казал много, много добри, дори неочаквано добри в някаква степен. Терапията е поддържаща и лечението продължава. Ако бяха лекувани по стандартните методи, тези пациенти или част от тях нямаше да са живи вече.

Планирате ли разширяване на референтния център в бъдеще?

Имайки предвид каква е работата, която в момента е натрупана в другите лаборатории, се очаква дейността да бъде разширена в бъдеще. В Европа има няколко такива центъра, но това ще бъде първият референтен център, в който се прилага тази терапия, в Източна Европа. Затова очакваме, че ще има пациенти и от чужбина, главно от Балканите. Но всяка лаборатория има определен лимит, който няма как да бъде надскочен и това, което може да се очаква в бъдеще време, е да бъдат развити такива лаборатории в съседни страни. Това ще направи лекуването на пациентите по-удобно, защото няма да се налага да пътуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!