Дмитрий Кисельов: Босът на руската пропаганда

OFFNews 02 април 2014 в 18:04 19947 25

Дмитрий Кисельов.
Дмитрий Кисельов.

BBC Monitoring

Русия е единствената държава, която „реално е способна да превърне САЩ в радиоактивна пепел“. Думите са на Дмитрий Кисельов.

Водещият от държавната руска телевизия е известен с екстравагантните си тиради, които демонизират Запада, заклеймяват хомосексуалистите и представят Украйна като страна, превзета от фашисти.

Той също така се отличава и с друго нещо, което е необичайно за журналист – засегнат е от санкциите на ЕС, които бяха наложени в началото на руското анексиране на Крим.

В изданието от 30 март на предаването си „Вести недели“ („Новините от седмицата“) г-н Кисельов поднесе поредната си доза изобличителни факти срещу Запада, които се показват по държавната телевизия „Россия 1", на която - заедно с още няколко други канала, милиони руснаци разчитат, за да научават новините.

С фини, почти балетни жестове на ръцете, и с бегла следа от иронична усмивка по устните си Кисельов запита с престорена загриженост „какво се случва“ с Барак Обама. Рейтингът на американския президент, твърди той, падал, докато този на Владимир Путин се покачвал.

Обръщайки се към друга камера в студиото, той продължава да осъжда Щатите, че се опитват да разпалват революция в Сирия, използвайки „терористи“, и такава в Украйна, като се осланят на „фашистите“. „Те безсрамно шпионират всеки и всичко в желанието си да контролират света, но понасят поражение след поражение“, заключва той. Типично в стила му, ако не и по-добро от обикновеното му представяне.

Две седмици по-рано той се подиграваше с това, което представи като линеещата сила на президента Обама, белег за която били побеляващите му коси. След това се похвали, че Русия е единствената държава, която „реално е способна да превърне САЩ в радиоактивна пепел“.

В началото на март той нахока Украйна като държава, прегазена от „бандити“, където демокрацията „била на колене“.

Кисельов се подигра със слабостта на украинската армия и духовито отхвърли идеята за западни санкции. Също така добави, че съдбата на Крим трябва да се приема „присърце“ от всеки един руски гражданин.

Полемиката на водещия даде тон на политиката на Кремъл по отношение на Украйна, която достигна своята кулминация при триумфалната анексация на Крим от Путин три седмици по-късно.

Кисельов е ключова фигура в медийните операции на Путин. Освен телевизионен маяк, наскоро той стана и глава на новата руска информационна агенция - „Русия днес“, чиято мисия е да затвърди медийното присъствие на Кремъл по света.

Назначението беше противоречиво, най-малкото заради постоянните нападки на Кисельов срещу хомосексуалистите. Най-ярката от които дойде през 2012 г. в предаване на „Россия 1“, където той заяви, че на гейовете трябва да им бъде забранено да даряват кръв и сперма, и в случай, че загинат в катастрофа, „техните сърца трябва да бъдат погребани или изгорени като негодни за продължаване на нечий друг живот“.

Блог, поддържан от „The Economist“, определи Дмитрий Кисельов като „главния пропагандатор“ на Русия. Според политическия анализатор Глеб Павловский, Кисельов и колегите му от държавната медия са генератори на „русофобия“. Те са „машина за бълване на черния мит за Русия като враг на Европа и на цивилизацията“, коментира Павловский.

Украинските власти са наредили на всички кабелни оператори да прекратят излъчването на телевизия „Россия 1“, както и на 3 други руски държавни телевизии, които са доста популярни в рускоговорящите части на страната, а сега доминират и в Крим.

Г-н Кисельов сам стана жертва на забраната да пътува в много държави, а банковите му активи бяха замразени от ЕС.

Но в родината му изглежда, че звездата му тепърва изгрява. Скорошна анкета на Фондацията за публично мнение го постави на второ място в класацията за най-уважавани и влиятелни журналисти. Друга тяхна анкета разкри, че повече от 50% от отговорилите смятат за приемливо „изкривяването на информация“ в полза на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!