Гласът на Русия: Съседите на Украйна мислят как да я разделят

Иля Харламов 25 март 2014 в 19:27 3693 17

Държавното радио Голос Росии излъчи любопитен фичър за събитията в Украйна. Негов автор е Иля Харламов.

Препечатваме го без съкращения, тъй като е показателен за редакционната линия в държавните руски медии.

Докато т.н. украинско правителство са занимава с обработването на населението с антируска истерия, а Майдан остава не географско място в центъра на Киев, а психологическо състояние на украинците, съседите на тази страна започват да мислят за разделението й.

В пресата все по-често се появяват заявления на политици, смятащи за напълно възможна появата на мястото на сегашна Украйна на няколко самостоятелни територии. И това е напълно обяснимо: колкото държавата е по-слаба, толкова повече ловците искат да се сдобият с плячка за нейна сметка.

Един от първите в интервю за полско радио подобна идея озвучи бившият посланик на Полша в СССР, а след това в Русия и в Украйна Станислав Чосек. Той заявил, че Украйна може да бъде разделена на три държави. Това съображение не може да се нарече свежо, но през последните седмици то рязко се актуализира. Така например, Унгария настоява на създаване в Закарпатието на особен регион, където днес живее предимно унгарско население. Румъния претендира на част от крайграничната територия на Украйна. Между другото, румънският парламент вече прие заявление, в което Северна Буковина и редица райони на Одеска област са провъзгласени за „румънски територии”.

Но към Украйна главни претенции има Полша. Националистите не престават да искат от Варшава конкретни стъпки за връщане на „източните покрайнини”, такива като Лвовска област. Представителят на Европарламента Варек Сивец в един от вестниците така и заяви: ”Полша е длъжна всячески да подкрепя идеята за разделението на Украйна и да прави всичко възможно това да стане колкото се може по-скоро”.

За съжаление югославският сценарий в Украйна е напълно възможен, въпреки че не е желателен за всички без изключение отговорни членове на международната общност. В този сложен момент самозванците на киевската власт трябва да проявят максимум мъдрост и търпение, за да не позволят на деструктивните сили в страната и на онези, които са се нацелили на нейните региони отвън, да вземат надмощие. Но те правят точно обратното, сякаш следвайки ясен сценарий за окончателната загуба на държавността на Украйна. Преди всичко с националистическите и антируските, а и просто с лишените от елементарен здрав смисъл инициативи те още по-дълбоко разцепват западните и юго-източните региони на страната. Създава се впечатление, че скоро с усилията на самопровъзгласилото си правителство ще бъде прекрачена червената линия, след което съществуването на двете части на страната в рамките на единна държава ще бъде максимално затруднено, ако въобще е възможно.

Президентът на Русия Владимир Путин многократно се изказа по повод възможното разделяне на Украйна. Той заяви, че Москва е заинтересована от запазване на единна украинска държава, а доброволното присъединяване на Крим не е нищо повече от възстановяване на историческата справедливост, основана на желанието на преобладаващото мнозинство на жителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!