Всички терористи ли са мюсюлмани?

Ваня Милева 15 януари 2015 в 13:14 19746 18

Снимка alternet.org

Какъв процент от терористичните атаки в Съединените щати и Европа са извършени от мюсюлмани през последните пет години? Трудно бихте могли да отгатнете, но те са по-малко от 2%.

Чували се фразата: "Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани". Излиза, че това твърдение е далеч от истината.

Без съмнение, има немалко мюсюлмани, които извършиха и имат намерение да извършат ужасни деяния в името на исляма. И последните събития във Франция и Близкия Изток го потвърждават.

Въпреки това, може да се изненадате, но болшинството терористични атаки в Съединените щати и Европа не са извършени от мюсюлмани.

Както Европол отбелязва в доклада си от миналата година, по-голямата част от терористичните атаки в Европа са извършени от сепаратистки групи. Например, през 2013 г. е имало 152 терористични нападения в Европа. Само две от тях са от "религиозни подбуди", докато 84 са с етно-националистически или сепаратистки подбуди.


STEPHAN AGOSTINI/AFP

Например групата FLNC (Национален фронт за освобождение на Корсика), която се бори за независимост на остров Корсика. През декември 2013 г. терористи на FLNC  извършват едновременни нападения с РПГ срещу полицейски участъци в два френски града. В Гърция, в края на 2013 г., лявата групировка "Военни народни революционни сили" застреляха двама членове на дясната политическа партия "Златна зора". А в Италия анархистката група FAI (Федерация на анархистите в Италия) има участие в множество терористични атаки, включително изпращане на бомба на журналист. Списъкът може да се продължи.

Особено силно натежава в статистиката едно от най-жестоките терористични нападения, извършени някога в Европа, когато през 2011 г. Андеш Брейвик убива 77 души в Норвегия. 

Може да е изненадващо, но има терористи, изповядващи будизъм. Тези екстремисти будисти убиват много цивилни мюсюлмани в Бирма, а само преди няколко месеца и в Шри Ланка, където опожаряват мюсюлмански къщи и са заклали четирима мюсюлмани.

Рядко се говори за еврейските терористи. В доклад за тероризма на Държавния департамент за 2013 г. са описани 399 терористични актове, извършени от израелските заселници в акции, известни като "price tag" атаки. Тези еврейски терористи атакуват цивилни палестинци, като ранени са 93 души, а десетки джамии и християнски църкви са обект на вандализъм.

В САЩ процентът на терористичните атаки, извършени от мюсюлманите, е почти толкова миниатюрен, както в Европа. Едно проучване на ФБР за тероризма на територията на САЩ между 1980 и 2005 г. установява, че 94% от атаките на терористи са извършени от немюсюлмани. Всъщност 42% от терористичните атаки са извършени от латино банди, следвани от 24%, извършени от леви екстремисти.

Рядко се говори и за "християнските терористи", които атакуват клиниките за аборти в САЩ, въпреки че тези атаки се случват на едно от всеки пет специализирани здравни заведения.

През тази година трима американци бяха убити при бомбения атентат на Бостънския маратон. През същата година петима американци са убити от деца при случайна стрелба с пистолет.

Естествено, този анализ не бива да ни кара да затваряме очите си пред опасностите на ислямския екстремизъм. Но нагнетяването на антимюсюлмански предразсъдъци е повече от вредно. Тероризмът трябва не да се разглежда едностранчиво и избирателно, а в цялост и във всичките му многообразни прояви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!