Варварите: редакционна статия на L'Humanité

OFFNews 14 януари 2015 в 17:20 8079 5

Л'Юманите, редакционна статия на Патрик Льо Ярик

Скъпи Жорж Волински, Кабю, Шарб, Тину, Оноре и всички други,

скърбим за вас и никога няма да забравим колко силно вярвахте в силата на вашето изкуство. Тази вяра отне живота ви.

Няма думи, с които да се определи ужасното нападение в центъра на Париж, което унищожи нашите приятели и другари от "Шарли Ебдо". Един по един те бяха избити в студено кръвопролитие по време на разгорещен разговор. Силите на терора разстреляха един вестник, неговите журналисти, неговите карикатуристи. Останалите бяха ранени. Изправили се пред тези войнстващи нападатели, те държаха в ръцете си единствено своите химикали, с които да се отбраняват.

Загубата за семействата им е вечна. Ние им изразяваме своето съчувствие и солидарност. Зад смъртта на нашите другари се крие ударът срещу интелигентността, креативността и правото да мислиш. Това бе щурм срещу свободата и демокрацията, като в най-трагичните часове от най-мрачните страници на нашата история. Терорът и смъртта са оръжия, които винаги се използват срещу общността и културата, срещу умението да спориш и да разговаряш, срещу всеки импулс да се избавиш от каквото и да е реакционно намерение и мракобеснически кроеж. Това сме длъжни да признаем.

На прицел са Републиката, нейните ценности, историята, просветеността и секуларизмът. Тази република е на толерантността, на уважението към другия. Без значение какво ще си помислите, онова, което пише "Шарли Ебдо", карикатурите, рисунките в него разкриват скритите лица на тази извратена низост, обладала света, и нейните посредници. Да можеш да публикуваш подобни неща, да обсъждаш и да коментираш тяхното съдържание – това е интегрална част от демократичния дебат. Една обединена, единна Република трябва мигновено да изразява възгледите си със сила и достойнство, нужни при подобни обстоятелства. Ние ще се борим за всяка стъпка, която позволява на гражданите да се обединяват и да изразяват мислите си в подобна форма. Ясно е, че отказваме и ще продължим да отказваме да свързваме тези варвари с която и да е конкретна религия, като засилим битката си срещу всички форми на расизъм и антисемитизъм от типа на ислямофобията.

Не можем да приемем и циничната игра на онези, които няколко месеца вече се заиграват с омразата, расизма и екстремизма на дясното, и по политически причини забъркват всякакви амалгами от омразата си към чуждото. Всичко това дава обилна храна за зловредния ксенофобски климат, който от доста дълго е завладял Франция. Призоваваме да се сложи край на политическите заигравания. Призоваваме да се противопоставим срещу опитите да се провали публичната дискусия. Екипът на "Юманите" е в траур. Сред жертвите, разстреляни с най-долен цинизъм и безчувственост, са наши колеги и приятели, които всеки ден ни предлагаха своя критичен и хапещ поглед към случващото се в света.

Тази ужасна драма и тези откраднати човешки животи ни карат да браним ценностите на свободата, толерантността, общността и равенството с всяка стъпка оттук нататък. В тези трагични часове, когато напрежението непрекъснато расте, Републиката, неделима, толерантна, светска и социална, трябва да се изправи лице в лице с тези страхливци и варвари.

превод: Ивелина Ватова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови