Брюксел обсъжда българските емигранти в ЕС

OFFNews 05 декември 2013 в 08:02 3373 1

 Европейска комисия
Европейска комисия

 

Съветът по правосъдие и вътрешни работи, в който влизат вътрешните министри на страните членки,  ще заседава днес в Брюксел и ще обсъди ситуацията с емиграцията в рамките на ЕС. Темата на срещата е по повод отпадащото ограничения за работа в съюза на гражданите на България и Румъния.

Очакваше се съветът да разгледа и членството на Българиоя в Шенген. Заради съпротивата на Франция, Германия и Холандия и невъзможността да бъде взето нужното единодушно политическо решение, гласуване дали България и Румъния да влязат в Шенген днес няма да има, съобщава БНР. Това са решили снощи постоянните представители на страните-членки на Евросъюза, сваляйки гласуването от дневния ред на заседанието. Така за членството в Шенген ще се проведе само дискусия без обвързване с дати.

По темата с емиграцията ЕК вече разпространи доклад, според който повечето мигранти пътуват не в търсене на социални помощи, а за да работят. Днес се очаква британският държавен секретар по вътрешните работи Тереза Мей да изложи противоположната теза, а именно, че така потенциалните емигранти от България и Румъния ще заплашат социалната и икономическа стабилност на западните страни, търсейки единствено живот на гърба на местната социална система.

 Тереза Мей, според предварителните информации, ще настоява и за квоти за прием на имигранти от другите европейски държави. За бъдещите страни-членки на Евросъюза пък тя ще поиска трудовите пазари да се отварят само кагато те достигнат стандарт на доходите, гарантиращ, че няма да има масова миграция на запад. Прогнозите са за разгорещени дискусии по тези теми – въпреки, че и по тях не се очакват решения с днешна дата, допълва МВР.

 България ще бъде представена на заседанието от виципремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови