Мозък, бял дроб и кръвоносни съдове на изложба в ЦУМ (снимки)

Бистра Величкова 24 април 2013 в 14:53 37699 21

Световноизвестната изложба
Световноизвестната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" Снимка: Сергей Антонов

Мозък, бял дроб, кръвоносни съдове и черен дроб са само част от близо 200 експоната на органи на човешкото тяло, които ще може да разгледате на изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално", която се открива утре (25 април) в ЦУМ.

Изложбата е създадена от американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.

Телата – представени с истински кости и човешки органи, са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване“. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.

За разлика от скандалните изложби на немския лекар Гюнтер Фон Хагенс, който е родоначалник на идеята за подобни изложби, настоящата експозиция има за цел да образова. 

Посетителите могат да се запознаят в детайли с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека.

За първи път, изложбата е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка. Преди да пристигне в София е била в Белград.

Навсякъде по света изложбата е била приета добре и се е радвала на голям интерес. Единствено във Венецуела изложбата е била забранена, от президента Уго Чавес.

По време на изложбата в София, срещу цена от 4 лева, посетителите могат да се сдобият с аудио гид, който да им разкаже подробно за историята и функциите на човешкото тяло. Гидовете са на четири езика – български, английски, френски и руски. Един гид може да се ползва от двама човека. Също така, студенти по медицина, ще са на разположение за консултации и допълнителни разяснения относно функциите на човешките органи.

Може да посетите изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално" от утре - всеки делничен ден и събота от 10.00 до 20.00 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя. Билети могат да се закупят на касите на изложбата в ЦУМ, 3 етаж. Цените за посещение за възрастни са 16 лева на човек. За ученици от 6 до 12 г. - 10 лева, а между 12 и 18 години – цената на човек е 12 лева. Организаторите предлагат намалени билети за групови и семейни посещения. Повече информация, може да получите на официалния сайт на изложбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!