Станишев: По-високи данъци и по-скъп ток за богатите

04 април 2013 в 08:55 3449 24

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

По-висока данъчна ставка за доходите на заможните и по-скъп за ток за хората, които ползват много електроенергия, възнамерява да въведе БСП, ако поеме управлението.

Това обяви лидерът на червените Сергей Станишев в интервю за Нова телевизия.

Говорим за по-цялостна реформа при облагането с данъци. Запазва се 10-процентният корпоративен данък и плоският данък за огромната част от българските граждани. Трето, кажете ми при тази бедност справедливо ли е един човек да кажем с 10 000 лева мечесен доход да плаща същото, което плаща един учител, една лекарка, каза Станишев. Той не назова размера на този праг, след който данъкът трябва да порасне. "Трябва да има солидарност от тези, които са много по-богати от средния българин, особено по време на криза", разясни председателят на БСП.

През втората половина на следващия мандат е редно да бъде въведено семейното подоходно облагане. "Това, което планираме от 2014 г., е компенсиране на хората с по-ниски доходи - минималната работна заплата да се покачи с 10%, за да бъде облекчено тяхното данъчно бреме", каза още Станишев.

Ако БСП управлява, предвиждаме всяка година индексиране на пенсиите, каквото ГЕРБ не правеше. Четвърта година не се актуализират и парите за майчинство, което е безобразие, коментира Сергей Станишев. Той изчисли, че след управлението на кабинета "Борисов" държавата е на минус 9 милиара, като от тях 4 са от стопения фискален резерв, а 5 - натрупани като дълг.

Веднага след изборите са необходими спешни спасителни мерки. Предлагаме например разделяне на цената на тока на три различни тарифи. Най-евтината да е за най-малко потребяващите. След определен обем потребена енергия, например над 75 или 100 киловата, цената да се увеличава. Така хората с най-малките сметки ще плащат най-евтин ток, а тези, които могат да си позволят големи сметки и очевидно не са затруднени да ги плащат, да плащат по-скъпата тарифа, разясни лидерът на БСП. По думите му спешно трябва да спре рекетът върху бизнеса, въведен като практика от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и досегашния шеф на данъчните Красимир Стефанов, който бил възнаграден за това от ГЕРБ с първото място в партийната листа в Хасково.

На въпрос на водещата защо е изнесъл в публичното пространство данни от анонимен сигнал, че е бил подслушван, Станишев отговори: "Първо, да видя дали няма да нахлуе и тук г-н Цветанов", припомняйки случка от сутрешния блок на bTV от миналата седмица. "Някой съмнява ли се в злоупотребите със СРС-та, които се увеличиха три пъти в първите две години от управлението на ГЕРБ? Стреснах се, като го прочетох (сигнала - б.р.), имаше данни за технологията, за техниката, конкретни имена", каза Станишев. На въпрос има ли представа кой е авторът на анонимния сигнал, той отговори: ""От къде да знам?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!