Над 7600 седмокласници влизат в гимназиите в София

Александра Маркарян 20 април 2013 в 19:53 7297 0

Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив
Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив

7673 седмокласници ще влязат в езиковите, математическите и професионалните гимназии с прием след VII клас в София тази година. Това сочи справка на Министерството на образованието, младежта и науката, предоставена на OFFNews.

На практика това означава много слаба конкуренция, защото, по данни на МОМН, целият випуск завършващ VII клас през 2013 г. е 9614 ученици, част от които няма да кандидатстват.

5126 са местата в общинските езикови и математически гимназии в София, 2547 - в професионалните училища.

Ето броя на учениците, които ще приемат гимназиите с традиционно висок бал.

Места

В 91-а Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" ще влязат 91 момчета и 91 момичета.

В 164-а Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес" ще приемат общо 140 ученици в пет паралелки. В зависимост от бала и подредбата на желанията приетите ще учат като втори език английски, френски или португалски.

В Първа английска езикова гимназия ще влязат 196 момчета и момичета. Възможните варианти за втори език са немски, руски, испански и френски.

Във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" ще бъдат приети 182 кандидати в 7 паралелки. Те ще учат като втори език немски, испански или руски.

Във Френската гимназия ще приемат 196 момчета и момичета. Там втория език може да бъде испански, английски, немски, а третият и четвъртият профилиращ предмет - български и информационни технологии; химия и биология; математика и информатика; български и история; география и математика.

В Софийската математическа гимназия (СМГ) ще влязат 168 деца. 140 от тях ще учат английски език, 28 - немски.

В Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) ще бъдат приети 232 кандидати в природоматематически профил. По-голямата част от учениците ще учат английски, останалите - немски език. Различни са и третия и четвъртия профилиращ предмет - информатика, физика, химия, биология.

Изпитите в НПМГ са различни от изпитите за прием в останалите гимназии. Информация за тях може да получите ТУК.

В 18 СОУ "Уилям Гладстон", където освен английски, немски и френски, децата могат да учат китайски, японски, арабски, корейски език, ще влязат 217 седмокласници.

В 73 СОУ, по-известно като Втора немска гимназия, бройките са 112.

В 133 СОУ "А. С. Пушкин" ще се класират 104 деца. Там освен двете паралелки с първи език руски има една с английски и една с френски.

В 22 СОУ ще влязат 156 седмокласници. Там има три паралелки с първи чужд език английски и три с испански.

В 32 СОУ ще приемат 168 седмокласници, а в 35-то - 130.

В 26-те професионални гимназии и училища с професионални паралелки в София ще бъдат приети 2547 ученици, завършили VII клас.

В Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" ще приемат 196 ученици.

В гимназията по прецизна техника и оптика "М, В. Ломоносов" ще влязат 232 ученици, а в гимназията по електроника "Джон Атанасов" - 182-ма.

В професионалната гимназия по транспорт "Хенри Форд" ще приемат 182 кандидати, а в гимназията по аудио-, видео- и телекомуникация "А, С. Попов" - 104.

В Националната финансово-стопанска гимназия ще бъдат класирани 174 ученици в специалността "Икономика и мениджмънт". Половината ще учат английски, останалите - немски като първи чужд език.

В Националната търговско-банкова гимназия ще бъдат приети 261 ученици.

В Технологичното училище към Технически университет - София ще влязат 58 ученици.

 

Изпити

Изпитите за профилираните гимназии (езикови, математически) са тестове по български и математика. Насрочени са за 21 и 23 май.

Изпитите за прием в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) и Италианския лицей в Горна баня, които са към Министерството на културата, са различни от изпитите за езиковите и математическите гимназии. Информация за тях може да се получи от сайтовете на двете училища. Бройките за прием също са отделни от общия план-прием, утвърден от просветния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови