Борисов призова Протестна мрежа за толерантност към ГЕРБ

Елица Мартинова 25 септември 2013 в 14:37 3568 14

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

„Обръщам се към всички симпатизанти и привърженици на ГЕРБ, които изразяват с постоянство своето искрено възмущение от правителството на Орешарски и искат оставка. Обръщам се и към представителите на Протестна мрежа. Призовавам за толерантност както нашите привърженици, така и останалите, които не ни симпатиризрат.“

Такъв призив отправи на профила си във Facebook председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. В обръщението си Борисов призовава всички протестиращите към толерантност, като изтъква, че всяко разделение е в полза на общия им враг – правителството.

Апелът на експремиера идва, след като по-рано днес от Протестна мрежа обявиха в декларация, че са готови да си сътрудничат с опозиционно партии "с чисти ръце". В обръщението си Борисов взаимства фразата, като изразява надежда, че след настоящото управление в държавата ще се установи политика на "чисти ръце".

През последните дни протестът е разцепен заради напрежение между фенове на ГЕРБ и демонстранти, считащи, че ликът на Борисов трябва да бъде поставен в графата с мафиотите.

Това е поредният опит на Борисов да внедри ГЕРБ в намеренията на Протестна мрежа, след като в началото на септември между организацията и централата на ГЕРБ възникна остър конфликт. Причина за него стана изказване на експремиера, в което той твърдеше, че представители на Протестна мрежа са се обърнали към ГЕРБ за съдействие при „голямото посрещане“ на депутатите на 4 септември. От Мрежата обаче опровергаха категорично това твърдение с писмо до медиите.

OFFNews публикува текста от стената на Борисов без редакторска намеса:

Обръщам се към всички симпатизанти и привърженици на ГЕРБ, които изразяват с постоянство своето искрено възмущение от правителството на Орешарски и искат неговата оставка. Обръщам се и към представителите на Протестна мрежа. Призовавам за толерантност както нашите привърженици, така и останалите, които не ни симпатизират. Вие сте различни хора, с различни убеждения и аз уважавам това. Респектиран съм и от
упоритостта и постоянството на всички, които в последните месеци не се отказват от исканията си и отстояват каузата си. Този протест е успех на гражданите, а не на партиите и за това никой не може нито да го разделя, нито да си присвоява. Той започна като надпартиен и това, че в него се включиха хора от различни партии не го прави партиен. В това е моралната му сила. За това призовавам нашите симпатизанти и всички протестиращи - нека да запазим протеста като най-добрия образ на събуденото гражданско съзнание и смелост, нека не го делим и политизираме, а да работим успоредно и заедно, всеки според възможностите, които има за оставка на правителството, избори до края на годината и политика на „чисти ръце„ след тях. Убеден съм, че всеки ден на това правителство е пагубен за България. Нека го спрем! Убеден съм, че всяко едно разделение между нас е точка за тях. Ние имаме обща цел и тя е да ги свалим за доброто на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!